Tormis Laine.Foto: Robin Roots
Talisport
14. jaanuar 2020, 11:15

Mäesuusataja Tormis Laine naasis Hiinast targemana, kuid MK-kohata: usk endasse kindlasti ei vähenenud (2)

Eesti parim mäesuusataja Tormis Laine (19) lendas novembri lõpus Hiinasse plaaniga nii hästi võistelda, et FIS-punkt lubaks jaanuaris debüteerida MK-sarjas. Kahjuks läks teisiti.

"Plaanid olid tõesti suured, aga lugu algas nii, et lend jäeti ära," alustab Laine õpetliku loo jutustamist. "Pidime Helsingi kaudu minema Pekingisse, aga lend jäi ära, sest Helsingi lennujaamas streigiti.

Meid tõsteti ümber, aga see lennuk jäi hiljaks ning jäime omakorda järgmisest lennust maha. Reis läks pikemaks ning suusad jäid maha. Olime arvestanud treeningpäevadega, et saame testida, millised suusad sealsel lumel töötavad. See võimalus kadus ära. Esimene võistluspäev oli ka esimene suusapäev."

Kokku tegi ta Wanglongi suusakeskuses kaheksa päeva jooksul seitse võistlust. Koha poolest oli parim 2. detsembril FIS-võistlusel saavutatud slaalomi 4. koht, kuid tähtsaima ehk FIS-punktide mõttes õnnestus kõige paremini Aasia kontinentaalkarikasarja (Far East Cup) arvestusse kuulunud 5. detsembri slaalomivõistlus (12. koht, FIS-punkt 33,01). Siiski ei suutnud ta praegust FIS-punkti (28,94) parandada ega MK-sarjale lähemale liuelda.

"Sõitudega jäin täitsa rahule," ütleb Laine, "aga mida kindlasti õppisime, järgmine kord tuleb varem kohale minna, sest seal on tõesti vaja suuski ja seadistust (eelkõige klambri paiknemist ja kandi teravust – M.T.) proovida. Olud on nii palju teistsugused. Aasias on agressiivne lumi. Kui lumi on kuiv, siis hakkab suusakant varem lõikama. 

Suusk tuleb täiesti teistmoodi üles ehitada kui Euroopas. Siin on mul klamber keskkohast paar kuni viis sentimeetrit eespool, seal tuli klamber pigem keskkohast paar sentimeetrit taha liigutada. Lisaks saime teada, et seal läheb vaja pigem nürimat kanti."

Kokkuvõtlikult nendib Laine, et sisuliselt terve reis kulus neil isa Tiimariga õige seadistuse otsimiseks. Igal võistlusel prooviti midagi uut. Kusjuures slaalomis ei leitudki ideaalvarianti, kuid suurslaalomi viimane päev oli Laine sõnul juba päris okei. Kogutud teadmised tulevad veebruaris järgmisel Aasia-reisil kõvasti kasuks.


Kuigi loodetud FIS-punkt jäi saavutamata, ei lasknud Laine tujul langeda. "Usk endasse kindlasti ei vähenenud. Lihtsalt saime teada, mis seis Aasia lumel on. Teine katse tuleb juba suurema teadmiste pagasiga," räägib ta asjalikult.

Mainitud teine katse tähendab 6. ja 7. veebruaril Lõuna-Koreas Yongpyongi olümpianõlvadel ning 11.–14. veebruarini samas riigis Bears townis toimuvaid Aasia kontinentaalkarikasarja etappe. Seekord lubab Laine nädal enne esimest võistlust kohal olla.

"Hiinas sain head kontaktid Korea sõitjatega, kellega saan nüüd Koreas võistlusmäel treenida. See annab kindlasti väga suure eelise. Ei ütle, et nüüd on Koreaks kõik teada, aga teadmiste baas on kindlasti suurem," märgib ta.

Lõuna-Korea turneel on kaks eesmärki. Esiteks on tarvis parandada slaalomi FIS-punkti piisavalt, et mahtuda edetabelis 150 sekka (praegu 190.), mis lubaks startida MK-sarjas. Teiseks on vaja FIS-punkti kärpida, et kerkida juunioride edetabelis märtsikuiseks omavanuste MMiks seitsme parema sekka (praegu 20. koha kandis). "Kui saan stardinumbri üks kuni seitse, siis läheb kindlasti medali peale sõiduks," teatab Austria kuulsa Stamsi suusagümnaasiumi vilistlane.

Detsembris ja jaanuaris on Laine üksjagu ka Euroopas võistelnud, kuid enamjaolt kontinentaalkarikasarjast madalamal ehk FIS-tasemel. Ta on kasutanud neid võistluseid eelkõige katsetamiseks ja ettevalmistuseks tähtsamateks jõuproovideks.

"FIS-võistlustel proovin väga julgelt erinevaid asju, mis paljuski võivad mitte välja tulla. Sellega minimeerime vigade võimalust tähtsatel võistlustel," selgitab Laine.

Muuhulgas tuhises ta mäest alla jõululaupäeval, kui sai Itaalias Ladurnsis toimunud FIS-võistlusel slaalomis 2. koha. "See toimus küll Itaalias, kuid üpris mu Austria kodu lähedal. 50 minutit autoga sõita. Ei läinud isegi eelmisel päeval kohale, vaid ärkasin hommikul varem üles.

Kuna kõigil oli jõululaupäeval midagi teha, ema ja õde olid tööl ja terve päev niikuinii perega koos ei istu, siis mõtlesin, et teen seda, mis mulle kõige rohkem meeldib ehk võistlen. Õhtul olime perega koos ja avasime kinke nagu ikka," sõnab Laine.

Eile nautis ta võidurõõmu Austrias Axamsis toimunud kohalikul juunioride suurslaalomivõistlusel.

Täpsemalt saab Laine tulemustega tutvuda siin.