Kanada peaminister Justin Trudeau Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
14. jaanuar 2020, 13:30

Kanada süüdistas Ukraina reisilennuki allatulistamises kaudselt USAd, Iraan teatas süüdlaste vahistamisest (13)

Kanada peaminister Justin Trudeau ütles Alberta ülikoolis peetud kõnes, et läinud kolmapäeval Teherani lähistel allatulistatud Ukraina reisilennuki Boeing 737-800 reisijad oleksid elus, kui pinged sealses regioonis ei oleks tõusnud. Pingetõusus on Trudeau arvates vähemalt osaliselt süüdi ka USA, kes tappis 3. jaanuaril Bagdadis mõjuka Iraani kindrali Qasem Soleimani, vahendab Ilta-Sanomat. 

Sama meelt on Kanada tuntud ärimees Michael McCain, kelle kolleegi naine ja 11aastane poeg olid allatulistatud reisilennuki pardal. "Washingtoni nartsiss rebis maailma saavutused tükkideks ja suurendas Lähis-Ida regioonis ebakindlust," viitas 11 000 inimesele tööd andev McCain nime nimetamata Donald Trumpile, kelle käsul Iraani kindral tapeti. 

Iraani kohtuvõimude esindaja Gholamhossein Esmaili teatas teisipäeval, et seoses Ukraina lennuki allatulistamisega vahistati mõned inimesed. Kui palju inimesi on vahistatud ja kes nad on, seda ta ei täpsustanud.

Iraani president Hassan Rouhani ütles, et katastroofi uurimiseks tuleks moodustada erikohus ning karistada tuleb kõiki, kes on süüdi Ukraina reisilennuki kogemata allatulistamises.