Hakan Sükür oli sajandi alguses üks silmapaistvamaid Türgi jalgpallureid, kuid praegu pole tal kodumaale asja.Foto: AP/Scanpix
Jalgpall
14. jaanuar 2020, 13:26

MILJONÄRIST TAKSOJUHIKS: Türgi jalgpallilegend langes poliitmängude ohvriks

"Erdogan võttis mult kõik. Minu vabaduse, minu sõnavabaduse, minu õiguse töötada. Mul oli Türgis kümneid miljoneid dollareid, kuid kõik on konfiskeeritud. Nad isegi vangistasid mu isa," räägib Türgi jalgpallilegend Hakan Sükür (48), kes sattus kodumaa presidendi Recep Tayyip Erdogani põlu alla ja sõidab praegu USA-s ellujäämise nimel Uberit.

Jalgpallisõbrad mäletavad Süküri ilmselt 2002. aasta MMilt, kus ta lõi pronksimängus Lõuna-Koreale juba 11. sekundil värava ning aitas Türgi koondise ajaloolise 3. kohani. Kokku jõudis ta 15aastase koondisekarjääri (1992–2007) jooksul pidada 112 mängu ja lüüa neis 51 väravat.

Lisaks Istanbuli Galatasarayle sahistas ründaja võrke Itaalias Torino, Milano Interi ja Parma särgis ning Inglismaal Blackburn Roversis. Ta riputas jalgpallisaapad varna aastal 2008 ning siirdus kolm aastat hiljem poliitikasse. 2011. aastal pääses ta Erdogani partei AKP liikmena Türgi parlamenti.

"Partei kutsus mind, et minu tuntusest kasu lõigata. Nõustusin. Vastasel juhul poleks ma kunagi mõistnud, kuidas Türgit juhitakse," sõnas Sükür äsjases intervjuus Saksa väljaandele Welt am Sonntag.

Asi läks hapuks kaks aastat hiljem, kui endist jalgpallistaari seostati Erdogani vaenlase Fetbullah Güleniga. Sükür lahkus parteist 2013. aasta detsembris. 

Erdogan sai aastal 2014 Türgi presidendiks ning aastast 2016 on Güleni toetajate liikumine liigitatud terroriorganisatsiooniks. Sellest ajast saati on mitmed ajakirjanikud, blogijad ja nii-öelda tavalised türklased Erdogani väidetava solvamise eest kohtusse kaevatud.

"Ma ei ole gülenist," väidab Sükür. "Olen teinud asju, mis on Türgis legaalsed. Igasugu inimesi sildistatakse tänapäeval Türgis terroristideks lihtsalt seepärast, et nad ei mõtle riigijuhtidega samamoodi."

Süküri süüdistati Erdogani solvamises Twitteris ning teda ähvardati aastal 2016 nelja-aastase vangistusega, kuid ta oli selleks ajaks juba koos naise ja lapsega USA-sse kolinud.

Ta tunnistab nüüd, et AKP-ga liitumine oli viga, kuid igatseb kodumaad. "Ma olen valitsuse, mitte riigi ega rahva vaenlane. Armastan Türgi lippu ja riiki."

Praegu sõidab Sükür USA-s Uberi taksot ja müüb raamatuid. "Kogu minu vara on konfiskeeritud. Mul pole siin maailmas enam midagi. Ma ei saa isegi oma kortereid välja üürida, sest potentsiaalseid üürnikke ähvardatakse. Seega pean siin töötama," kirjeldab endine miljonär.

Jutu taustal on loogiline, et Türgi peab läbima fundamentaalse muudatuse enne, kui Sükür kaaluks sinna naasmist. "Peame muutuse nimel võitlema ja vajame selleks teiste riikide abi. Kõik peaksid demokraatia ja vabaduse eest võitlema," sõnab ta.