Võidukas Norra teatenelik. Vasakult: Marte Olsbu Röiseland, Tiril Eckhoff, Ingrid Landmark Tandrevold ja Karoline Offigstad Knotten.Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
17. jaanuar 2020, 16:57

NELJAST NELI! Norra laskesuusanaised võitsid järjekordse teatesõidu, Eesti kaitses stardinumbrit (5)

Laskesuusatamise Ruhpoldingu MK-etapi naiste 4x6 km teatesõidu võitis Norra nelik (Karoline Offigstad Knotten, Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff, Marte Olsbu Röiseland), kes on võitnud kõik tänavused teatesõidud. Üheksat varupadrunit kasutanud Eesti (Regina Oja, Tuuli Tomingas, Johanna Talihärm, Grete Gaim) lõpetas 15. positsioonil.

Kamba peale üheksat varupadrunit vajanud norralannade võiduaeg oli 1:08.46,4. Neile järgnesid Prantsusmaa (0+8; +10,7) ja Šveits (0+4; +20,7). Päeva üllataja oli Hiina naiskond, kes saavutas 9. koha (0+3; +2.15,7). 

Esimene vahetus: Oja läbis lamadestiiru eksimusteta ning pääses rajale 9ndana, kuid sisuliselt koos liidritega. Püstitiirus vajas ta üht varupadrunit, mis kukutas Eesti 12. kohale (+25,2). Viimasel ringil suutis Oja positsiooni hoida ning saatis Tomingase rajale 35,6 sekundit pärast liider Itaaliat. Oja suusaaeg oli oma vahetuse 14. (+25,0).

Oja ETV2 otse-eetris: "Nii palju kui kõrvalt tundsin, siis varupadruni ajaga, mis oli umbes kümme sekundit, läkski punt ära. Põhimõtteliselt läksin üksi rajale. Teadsin, et tagant tulevad hagijad ja eesmist otsa on vaja kinni püüda. Siin on kõik sõitjad. Viimane ring oli vaja lihtsalt ära kannatada. Koos on mingil määral kergem sõita, teinekord üksi ei pinguta nii palju. Kui näed, et ees hakatakse töötama, siis peab ise ka hakkama."

Teine vahetus: Tomingas tegi mõlemas tiirus ühe möödalasu ja alustas viimast suusaringi 10. positsioonil (+49,7). Paraku pole tema sõidukiirus jätkuvalt parimate päeva tasemel, mistõttu jõudis ta vahetusalasse 13ndana ja saatis Talihärma rajale 1.02,4 liider Prantsusmaast hiljem. Tomingase suusaaeg oli oma vahetuse 17. (+45,6).

Tomingas ETV2 otse-eetris: "Võib küll nii öelda, [et hooaja parim sõit], kuigi ma ei tunne end jätkuvalt iseendana. Üks käik jääb puudu, mis mul tavaliselt oli, et läbi hammaste või veri ninas konkurentidele järele minna. Lihtsalt ei ole seda käiku. 

Muutsime täna minu võistlusettevalmistusrutiini, võib-olla see tegi natuke paremaks, aga ilmselgelt pean puhkama ja midagi ette võtma. Nii ei saa edasi minna. Ei ole väga hea tunne, kui teised lihtsalt sõidavad eest ära."

Kolmas vahetus: Talihärm kasutas lamadestiirus kaht ja püstitiirus üht varupadrunit ning alustas viimast 2 km pikkust suusaringi 13. kohal (+1.21,4), vahetult Soome taga. Eestlanna suusakiirus oli muljetavaldav, sest ta sõitis Soomelt ja Austrialt 14 sekundiga eest ära ning saatis Gaimi rajale 11ndana (+1.27,3). Kusjuures Austria alustas viimast suusatiiru 16 sekundit enne Talihärma, kes suusatas välja oma vahetuse 8. aja (+50,6). Liidrina alustas neljandat vahetust Prantsusmaa, kuid Norra oli vaid 2,9 sekundi kaugusel.

Talihärm ETV2 otse-eetris: "Viimase ringi lõpus silme eest virvendas. Olgem ausad, juba püstitiirus natuke virvendas. Suusavorm võiks olla veel kõvem, aga täna oli tõusu peal juba tunne, et võib vajutada küll. Varem oli nii, et tahaks, aga ei liigu. Täna vajutades liikusin kah. Mulle tegelikult Ruhpoldingu rada ei sobi, tahaks loota, et see on päris hea märk, et suudan siin ka normaalseid aegu sõita."

Neljas vahetus: Gaim eksis lamades kahel ja püsti ühel lasul ning alustas viimast suusaringi 13ndana (+3.03,1), viis-kuus sekundit enne Poolat ja Valgevene. Paraku oli nende ankrunaistel rohkem jaksu ning nad sõitsid Gaimilt 20–30 sekundiga eest ära, seega lõpetas Eesti tänase sõidu 15. kohaga (+3.43,3). Gaimi suusaaeg oli oma vahetuse 19. (+2.10,8).

Gaim ETV2 otse-eetris: "15. justkui on meie positsioon (viide tänasele stardinumbrile – M.T.), aga ma pole kindlasti oma laskmisega rahul. Kujutan ette, et sõidus oli parem kui viimastes sprintides, suutsin isegi hüpata viimasel tõusul. Suusad olid super, nii määrdemeeste kui Tuuli poolt. Sõitsin teist teadet järjest Tuuli suuskadega.

Kuna olen palju treenimist proovinud, siis võib-olla proovin midagi muud ehk natuke rohkem puhkust. Usaldan treenerit. Kindlasti lähen entusiastlikult Pokljukasse, sest tegu on mu lemmikdistantsiga (15 km – toim.)."

Tulemused (kliki pildil):

Võistkondlikud laske- ja suusaajad (kliki pildil):