Houston Astors 2017. aastal tähistamas MLB võitu.Foto: USA Today / Snapix
Spordivaria
19. jaanuar 2020, 11:05

Põnev nagu detektiivromaan! Fännid paljastasid sotsiaalmeedias pesapalli ajaloo suurimad petturid

Põhja-Ameerika suurimas pesapalliliigas MLB on lahvatanud skandaal 2017. hooaja võitja Houstoni Astrose ümber, kes kasutas aastaid keelatud võtteid. Reeglites lubamatu tehnoloogia kasutamisega vahele jäänud meeskonna paljastasid suuresti ka fännid.

Kuulujutte Astrose võimalikust pettusest liikus varemgi, kuid suure tõuke asja väljatulekuks andsid ajakirjanikud ja fännid. USA väljaanne Athletic tõi esmalt välja kahlused, et Astros annab oma lööjale teada, mis märguande vastasmeeskonna püüdja söötjale andis. Kahtlustati, et staadionil kõlanud mürtsatused annavad kurikameestele märku, kas on oodata kiiret või aeglast viset. 

Koheselt hakkasid tööle sotsiaalmeedia harrastusdetektiivid, kes üritasid mustrit läbi lugeda. Twitteris hakkasid esimesed videod ringlema 2019. aasta sügisel.

Kuna ka Astrose mängijate pallitabavus oli kodustaadionil märgatavalt kõrgem kui võõrsil mängides asus lõpuks MLB olukorda ametlikult uurima.

Pesapallireeglis on signaalide lugemine lubatud, kuid väga rangelt on keelatud tehnoloogia kasutamine. Uurimine selgitas, et Astros oli väljakule ehitanud kaameratevõrgustiku, mida treener vaatas. Sealjuures kasutas videopilti vaadanud mees lööjale signaalide andmiseks prügikasti löömist. Väidetavalt kasutati aastate jooksul lisaks prügikasti peksmisele ka karjumist ja vilistamist, kuid lõpuks jäädi siiski esimese juurde.

MLB uuring leidiski, et Astros on aastaid kaamera vaatamise ja prügikasti löömise kombot kasutanud ning sellel nädalal määrati meeskonnale karmid trahvid. Meeskonda trahviti viie miljoni dollari suuruse rahatrahviga, lisaks kaotas Houstoni meeskond järgmise kahe aasta draftiõigused. Tegutsemiskeelud said nii Astrose spordidirektor kui ka mitmed treenerid.

"Märkide varastamise" skandaal on MLB ajaloo üks suurimaid ja samuti pole varasemalt nii ränkasid trahve ühelegi meeskonnale määratud.