Georgi Tunjov heitlemas AC Milani vastu.Foto: AFP / Scanpix
Jalgpall
20. jaanuar 2020, 20:04

Tunjovist Klavanini. Lõppenud jalgpallinädala võitjad ja kaotajad

Kes olid eelmise jalgpallinädala suurimad võitjad ja kaotajad? Õhtuleht ja Eigo Kaljurand võtavad kokku möödunud seitsmel päeval jalgpallimaailmas toimunu.

Võitja: Georgi Tunjov

Itaalia jalgpalli kõrgliigas SPALi ridades mängiva 18aastase Tunjovi hooaeg on olnud vägev. Eesti noortekoondislane pääses esimest korda liigamängus pingile Torino Juventuse vastu ja mõned nädalad hiljem tulid debüütminutid mängus AS Romaga. Eelmisel nädalal tuli veel kõvem pauk, kui Georgi sai kirja 90 minutit SPALi matšis AC Milaniga.

Tõsi, tegu oli karikamänguga. Kuid SPAL andis poisile kirja täismängu. Seda wingbacki ehk vasakäärena, mis nõuab nii füüsilist vastupidavust, kaitseoskusi, ründeteravust kui ka taktikalist taipu. Seda mängus, kus vastas olid pallurid, keda AC Milan on ostnud kümnete ja kümnete miljonite eest. Pole midagi muuda öelda, kui võimas. Mis Eesti jalgpalluril oli 18aastaselt selline CV ette näidata? Vist mitte kellelgi?

Silma jäävad ka Tunjovi füüsilised parameetrid. Suurekasvulise noormängijana ei lasknud ta ennast vastasel ära suruda ja kõik vihjab sellele, et poiss võiks olla küps täiskasvanute koondise debüüdiks.

Kaotaja: Cagliari

Ragnari Klavani koduklubi on tõsises kriisis. Hooaja esimeses pooles 13 mängu järjest kaotuseta olnud Cagliari viimane liigavõit jääb detsembri esimestesse päevadesse. Ka möödunud nädalal jäädi võiduta nii liigas kui karikamängus. Serie As saadi kätte küll viigipunkt Brescia vastu, kuid tabeli eelviimase meeskonna vastu oodanuks rohkemat. Eestlase seisukohalt positiivset otsides, siis õnneks oli Raku pingil karikasarja 1:4 kaotusmängus Interi vastu. Teisalt on Cagliari seisukohalt muret tektitav, et järgmises liigamängus tuleb vastu toosama Inter ja 7 mänguline võiduta seeria võib veelgi pikeneda.

Võitja: FC Flora

Eesti meisterklubi senine talvehooaeg on olnud eeskujulik. Lisaks varasemate nädalate edukale Šveitsi tuurile võideti eelmisel nädalal sõprusmängus Soome kõrgliiga klubi Turu Interit. Tegu on küll ainult sõprusmänguga, aga viisakas tulemus siiski.

Lisaks tulemustele võib kiita ka üleminekute turul tehtut, kus Flora on toiminud mütoloogilise Hüdrana, kellel ühe kaotatud pea asemele on kasvanud kolm uut. Ründest lahkus küll Erik Sorga, kuid asemel on toodud noored talendid Henri Välja Paidest ja Itaalias kodumaale naasnud Markus Soomets. Suure tõenäosusega jääb klubisse täiskasvanute koondislane Rauno Sappinen. Kohalikule jalgpallihooajala vastu vaadates teeb Flora seis natuke murelikuks, sest paberil tundub koosseis võrreldes muude klubidega päris kõrgetasemeline. Teisalt annavad head tulemused sõprusmängudes lootust, et äkki saame veel ühe positiivse aasta Euroopa klubijalgpalls.

Võitja: Erling Haaland

Norralase debüüt Dortmundi Borussia ridades oli vägev. Esimene puude meeskonna särgis ja värav! 20 minutit mängitud ja kirjas kübaratrikk ehk kolm väravat. Vau! 19aastane Haaland tõstis ennast esimese Bundesliga mänguga jalgpallifännide fookusesse ja õhus on küsimus, kas Erling võib olla järgmine staarründaja. Füüsilised eeldused on noorel poisil suurepärased. 193cm kasvu juures on Dortmundi ründaja väga kiire esimese sammuga ja korraliku tehnikaga. Rääkimata võimsusest õhuvõitlustes. Jalgpallimaailm on põnevil!

Erling Haaland. Foto: AP / Scanpix

Kaotaja: Barcelona

Varasema peatreeneri Ernesto Valverde vallandamine oli arusaadav otsus. Tulemusi lihtsalt polnud. Kuid mehe järglane tekitab suuri küsimus. Sul on ründetrio Antoine Griezmann-Luis Suarez-Lionel Messi ning põhjatu rahakott ja sa tood peatreeneriks Quique Setien`i. Mehe, kelle nime peavad 98% jalgpallifännidest googeldama.

Miks ei löödud rahapakiga surnuks mõnda töötut suurtreenerit? Viimased 10 aastat AC Milani ja Juventusega suurepäraseid tulemusi teinud Max Allegrit loeksin ma maailma kümne parema juhendaja sekka. Samuti on saadaval Tottenhami jalgpallitippu viinud Mauricio Pochettino. Miks mitte rahapakkidega nende uksele koputada?

Lisaks teeb olukorra jaburaks Barcelona kunagise staarmängija Xavi otsus Kataloonia suurklubi peatreeneri ametikohast loobuda. Midagi näib olevat valesti. Meeskonna uus loots Quique Setien tegi viimastel aastatel Real Betisi eesotsas head tööd ja näidati põnevat jalgpalli. Võimalik, et eksin ja kunagine Hispaania koondislane paneb klubi mängima, kuid Barcelonast ootaks siiski enamat.

Kaotaja: Inglismaa kõrgliiga

Liverpool võitis viimase liigamängu ja nende suurimad konkurendid Manchester City ning Leicster City taaskord koperdasid. Jaanuari keskpaigas juhib eelmise aasta Meistrite Liiga võitja Liverpool liigat 16 punktiga. Sealjuures on neil üks mäng vähem peetud. Sisuliselt võib punasärkidele tiitli kätte anda, sest statistikute hinnangul on nende võiduvõimalus enam kui 99%.

Jalgpalli sünniriigi kõrgliiga fännid hõiskasid aastaid, et Premier League on parim, sest seal võivad kõik võita kõiki. Nüüd on Liverpool viimasest 93st võimalikust punktist noppinud 91. Veidi nukker.

Kaotajad: Serie A ja La Liga tiitliheitlus

Nädalavahetus polnud soodne ka teistes suurliigades. Itaalias suutis Inter koperdada Lecce vastu ja Juventus võita Parmat, millega viimaste aastate valitseja Toriinost kasvatas vahe järgnevatega neljale punktile. Samuti tulid tagasilöögid seni väga tihedas Hispaania liigas, kus Madriidi Reali ja Barcelona nädalavahetusel võitsid sellal kui Madriidi Atletico ja Sevilla said kirja nullid. Sealgi on nüüd esimese kahe ja jälitajate vahe kaheksa punkti. On väike hirm, et mõlemas liigas liiguvad asjad sinna, kus nad viimastel hooaegadel on olnud.

Võitja: Ciro Immobile

Itaalia koondise esiründaja on tegemas müstilist hooaega ja liikumas suurliigade resultatiivseima mängija tiitli suunas. Nädalavahetusel lõi Immobile hooaja esimese kübaratriki ja nüüd on mehel koos 23 väravat ehk ründaja on löönud täpselt pooled Lazio väravatest. Hetkel näib, et Euroopa parima väravalööja ehk Kuldse Jalgpallisaapa konkurendiks on 28aastasele Immobilele vaid Saksamaa kõrgliigas mängivad Robert Lewandowski ja Timo Werner. Kuid neilgi on kirjas “ainult” 20 väravat.

Võitja: Paide Linnameeskond

Kui peale noorkoodislase Henri Välja lahkumist tundus, et Paide võib tänavune koosseis võib eelmisest aastast nõrgem olla, siis reaalsuses on Kesk-Eesti esindusklubi teinud tugevaid hankeid. Eelmisel esmaspäeval teatas Paide alustuseks Eesti koondislase Sergei Mošnikovi ning viiv hiljem noortalendi Kevor Palumetsa hankimisest. Paistab, et tänavu võime rääkida taas neljast meeskonnast, kes hakkavad Eesti Jalgpalli kõrgliigas medalite eest heitlema.