Kyle Vinales.Foto: Martin Ahven
Korvpall
20. jaanuar 2020, 20:53

VÕIMAS! Kalev/Cramo võttis VTB Ühisliigas olulise võidu!

VTB Ühisliigas mängiv Kalev/Cramo võttis koduväljakul olulise võidu Vene klubi Saraatovi Avtodori üle. Kohe avaminutitest juhtima läinud Kalev võitis poolaja 17 punktiga ja lõpuvile kõlades särasid tablool numbrid 88:76.

Tallinna Kalev/Cramo ja Saraatovi Avtodori mäng oli VTB-liiga play-offi pääsemise lootuste säilitamiseks oluline mõlemale klubile. Kodumeeskond Kalev oli enne mängu Ühisliiga tabelis üheksandal positsoonil ja külalised neist kolm kohta tagapool.

Hooaega suurepäraselt alustanud Kalevi viimase aja vorm enesekindlust ei tekitanud. Alates detsembri algusest oli Tallinna klubil viiest VTB mängust kirjas vaid üks võit, sealjuures jaanuaris kaotati koduhallis 22 punktiga Poola klubile Stelmet Zielona Gora. Lisaks oli Saraatovi Avtodor ajalooliselt raske vastane, sest omavahelisest 11 mängust oli Kalevil ette näidata vaid üks võit.

Esmaspäeva õhtuses mängus juhtis Eesti esiklubi sisuliselt avaminutitest kuni lõpuvileni. Kalevi Spordihallis toiminud mängu alustas kodumeeskond suurepäraselt ning viie ja poole minutiga juhiti 16:8. Kalevit vedas esimestel minutitel peamiselt mängujuht Kyle Vinales, kes oli selleks hetkeks toonud juba 7 punkti. Tallinna klubi suutis edu hoida veerandaja lõpuni. Kristjan Kitsingu ja Janari Jõesaare punktide najal võideti veerand 11 punktiga, 26:15. Kaitses oldi peamiselt hädas Ühisliiga ühe parima lauavõitleja Mouhammadou Jaiteh`iga, kes tõi veerandajaga seitse punkti ja noppis seitse lauapalli, millest viis ründelauast.

Teiselt veerandajal suutis Kalev näidata suurepärast kaitset. Saraatovi klubi ei saanud kuidagi hakkama Kalevi agressiivse mänguga ja nelja minuti jooksul oli Avtodor juurde saanud vaid kolm punkti. Tablool olid Kalevi edunumbrid 34:18. Kindlat eduseisu hoiti poolajavileni. Vinalese 11, Jõesaare 10 ja Škele 8 punkti toel juhiti 45:28. Sealjuures ei tabanud vene klubi 12st kolmepunktiüritusest mitte ühtegi.

Kolmandat veerandaega alustas Saraatov 7:0 spurdiga, mille järel Kalevi peatreener Roberts Štelmahers võttis kiirelt aja maha. Väikesest pausist oli kodumeeskonnale kasu, sest näidati märgatavalt agressiivsemalt ründemängu. Saraatov sai kiiresti meeskondlikud vead täis, mistap sai Kalev rohkelt punkte ka vabaviskejoonelt. 66:49 lõppenud kolmanda veerandaja järel jõudis Avtodor viis minutit enne matši lõppu veel 12 punkti kaugusele. Kuid siis tabasid Sten Sokk ja Kristjan Kitsing kolmesed ning mäng oli sisuliselt tehtud. 

Lõpuvile kõlades särasid tablool numbrid 88:76. Kalevi poolelt jäi Kyle Vinalese arvele 20 punkti. Teda toetasid Škele 15, Jõesaar 13 ja Kitsing 12 punktiga. Vastaste resultatiivseim oli Isaiah Hicks 17 punktiga.

Eesti koondise ja Kalev/Cramo ääremängija Sander Raieste ütles peale mängu, et edu tõi peamiselt kaitses omade ülesannete ärategemine. "Kaitses pidime lauda minema viie mehega, sest vastastel oli korvi all kaks suurt keha," vihjas Raieste eelmises omavahelises mängus kõvasti pahandust teinud Hicksile ja Jaitehile.

Saraatovi musta päeva kolmese joone tagant kommenteeris Raieste: "Vastastel polnud parim päev, aga oma osa oli ka trennis kokkulepitud asjadel. Tegime täna õiged asjad ära". Väidetavalt kümnetest mängu vaadanud NBA skautidest ei teadnud Raieste midagi ja ütles, et tema keskendus enda mängule.

Kalevil on Ühisliiga turniiritabelis kirjas nüüd 6 võitu ja 8 kaotust. Järgmise VTB lahingu peab Kalev/Cramo Peterburis, kus neile seisab vastu Zenit.