Cristiano Ronaldo mängueelselt mobiilis.Foto: PA / Scanpix
Spordivaria
21. jaanuar 2020, 16:24

Teadlased kinnitavad: sotsiaalmeedia ja videomängud mõjuvad sportlase sooritusele halvasti

Brasiilia teadlased uurisid nutiseadmete mõju elukutseliste jalgpallurite sooritustele ja jõudsid järeldusele, et mängueelne aktiivne nutiseadmete kasutamine halvab sportlaste otsuseid väljakul.

Mainekas Journal of Sports Sciences väljaandes ilmus uuring, mille keskmisel oli küsimus: "Kuidas mõjutab sportlikku sooritust mängueelne sotsiaalmeedias surfimine ja/või konsooliga mängimine?"

Briti ajalehe the Guardian andmeil jagasid Brasiilia teadlased sportlased mitmesse gruppi. Esimesed vaatasid pool tundi videosid, teised sirvisid samal ajal sotsiaalmeediat ja kolmandat võtsid ette konsoolimängu Fifa 18. Enne mängu pidid sportlased läbima psühholoogilised testid, mille järel siirduti 90 minutiks palliplatsile.

Paar päeva hiljem korrati katset, kuid samad sportlased vahetasid omavahel mängueelsed rutiinid. Jalgpallurite sooritust vaatlesid eksperdid, kes jälgisid nende iga sooritust ja hindasid söötude kvaliteeti.

Uuringu tulemused olid selged. Jalgpallurid, kes kasutasid nutiseadmeid passiivselt ehk vaatasid videosid näitasid märgatavalt paremaid sooritusi, kui aktiivsed sotsiaalmeedia kasutajad ja/või mängude mängijaid. 

Teadlased selgitavad antud nähtust vaimse väsimusega. Sotsiaalmeedia kasutamise või arvutimängu mängimise ajal peab inimene pidevalt tegema otsuseid. Sel perioodil saadetakse teatud aju piirkonda järjepidevalt elektroonilisi impulsse, mis lõpuks vähendab inimesel info läbitöötamise kiirust.

"Vaimselt väsinuna vajavad mängijad pikemat aega otsuste tegemiseks ja samuti ei hinda adekvaatselt vastase liikumist. Seetõttu pole platsil tehtavad otsused täpsed ja ei tehta taktikaliselt õigeid valikuid," selgitasid teadlased.

Sarnastele tulemustele on jõudnud ka teised atleetide vaimsele väsimusele keskendunud uuringud, kuigi üldiselt on antud valdkond teaduses üsna katmata. Kindel on see, et enne mängu peaksid sportlased sotsiaalmeediast ja videomängudest eemale hoidma.