Mo FarahFoto: Reuters / Scanpix
Kergejõustik
21. jaanuar 2020, 23:02

Dopinguskandaali sattunud kergejõustikustaar: WADA võib mu proove uuesti testida

Eelmisel nädalal kerkis üles kummaline dopinguskandaal. Maailma Antidopingu Agentuur WADA soovis uuesti testida pikamaajooksja Mo Farahi dopinguproove, kuid Suurbritanna Antidoping pole nõus neid loovutama. Nüüd võttis jooksja sõna, et tema ei pane kellelegi kätt ette.

WADA soovib uuesti üle vaadata eelmisel aastal vahele jäänud ja juhendamiskeelu saanud dopingutreeneri Alberto Salazari hoolealuste proove. Britid pole aga nõus neljakordse olümpiavõitja Farahi verd ega uriini rahvusvahelistele uurijatele üle andma. 

"Me hoiame proove alles juhuks, kui teadus on liikunud edasi. Iga kord, kui avame proovi, siis kaotame võimaluse tulevikus sealt midagi muud otsida," leidis Suurbritannia Antidopingu Agentuuri esindaja Nicole Sapsted.

Mo Farah väljendas olukorra üle selget rahulolematust. "Ma näen, et minu nime seostatakse dopinguproovide uuesti testimisega. Tahan teha selgeks, et minuga pole antud teemal suheldud ja mul poleks midagi selle vastu, kui antidopingu organisatsioonid proovid uuesti üle vaataks," kirjutas Suurbritannia jooksja Twitteris.

Sapstedi seisukohti on kritiseerinud ka teised sporditegelased. Endine Jamaika Antidopingu juht Renee Anne-Shirley pidas olukorda absurdseks. "See mõtteviis on jabur, et proove tuleb hoida kaugeks tulevikuks ja mingi ebamäärase uue tehnoloogia jaoks," võttis Shirley teema kokku.