Mart Kevin Põlluste.Foto: Erakogu
Talisport
22. jaanuar 2020, 10:50

Eesti parima maratonisuusataja võistlus võttis ootamatu pöörde (3)

Eesti parim pikamaasuusataja Mart Kevin Põlluste (Team Synnfjell) sai Šveitsis Zuozis toimunud Visma Ski Classics maratonisarja viiendal etapil La Diagonelal (62 km klassikatehnikas) 50. koha.

Võistluse võitis norralane Chris Andre Jespersen (Team Koteng) ajaga 2:48.22,1, eelmise nädala alguses paar päeva haigena veetnud Põlluste kaotas talle 18 minuti ja 33,7 sekundiga.

"Sain stardist väga hästi minema ja olin 3.-4. positsioonil. Täpselt seal, kus olla tahtsin, sest plaan oli minna esimest vahefinišit võtma, mis oli raja 16. kilomeetril. Suusad toimisid staadionilt välja minnes oivaliselt, olin veendunud, et täna tuleb minu päev. Sõitsin pikalt grupi esimeses otsas 5.-8. positsioonil," kirjutas Põlluste oma blogis. 

"Mingi hetk aga tundsin, kuidas pean meeletult tööd tegema, et eesoleval mehel järel püsida. Tema lükkas ühe, mina kaks korda. Ponnisin, mis ma ponnisin, aga ei liikunud enam edasi selliselt nagu vaja oleks olnud. Järjest enam vajusin läbi pundi ja kuskil kolm kilomeetrit enne vahefinišit olin juba täiesti grupi lõpus.

Ei läinud kaua, kui ma sealt grupist ka pudenesin. Kõik, finito.. need olid ainukesed mõtted, sest teadsin, et grupp ees läheb sellise hooga minema, et mul ei ole variantigi sinna tagasi jõuda. Esimesel suuremal laskumisel sain aru, milles viga. Värskel lumel jooksis mu suusk kinni. Kahju, väga kahju." 

Kuni 41. kilomeetrini liikus ta koos kolme šveitslase ja ühe norralasega. Siis jõuti järele suuremale naiste grupile ning pundisisene koostöö kadus. Põlluste õnneks hakkas tema suusk uuesti tööle, sest rajamasin oli seal sügavamalt ja hiljem freesinud. See andis eestlasele jõudu tempot hoida ja ükshaaval konkurente kinni püüda.

"Endalegi üllatuseks ei olnud raja viimased kümme kilomeetrit üldsegi nii lauged, kui ma eeldasin," märkis Põlluste. "Teadsin, et viimased kaks kilomeetrit ja tõus Zuozi külla on rasked, kuid arvasin, et enne seda on kõik ainult lauge. Oi, eksisin. Viimased kümme kilomeetrit rada põrgatas üles-alla ja tundsin, kuidas keha on juba energiast päris tühi. Nüüd olin hoopis mina see, kes rippus Britta tuules. Viis kilomeetrit enne lõppu jõudsime taas värskele lumele ja siis oli minu mäng läbi, nüüd oli vaja ainult keha üle finišijoone vedada.

Nagu välja tuli, siis see kujunes päris keeruliseks. Viimased kaks kilomeetrit tulid väga raskelt, sest keha karjus energia järele. Nii kui üritasin kiirendada, andis keha märku, et "oi ei, Mart, nii kohe üldse ei lähe". Seega ei jäänud muud üle kui võtta sisse sobiv tempo. Selle kõige juures kaotasin kaks kohta, mööda läks üks šveitslane ja Aleksandr Panžinski.

Finišis ootasid mind rõõmsameelsed Red Bulli tüdrukud ja tasuks 50. koht. Pärast esimesi muljeid oli hooldemees Fabian nii pettunud, et pidin lausa teda lohutama. Ta ei suutnud uskuda, et oli määrimisega või suusavalikuga mööda pannud. Paraku vahel võib nii minna." 

Pikemat võistluskokkuvõtet saab lugeda Põlluste blogist.

Visma klassikamaratonide sari jätkub sel pühapäeval Itaalias kuulsa 70 km pikkuse Marcialonga maratoniga.

Põlluste hoiab sarja kokkuvõttes 86 punktiga 62. kohta. Juhib norralane Stian Hölgaard (Team Koteng) 585 punktiga.