Hispaania koondis juubeldamas.Foto: Reuters / Scanpix
Käsipall
23. jaanuar 2020, 15:09

Käsipalli EM-finaalturniiril selgusid poolfinalistid

Käsipalli Euroopa meistrivõistlustel lõppesid vahegruppide kohtumised ning selgusid neli võistkonda, kes jätkavad poolfinaalides medalitele mängimist. Esimeses vastasseisus kohtuvad Sloveenia ja Hispaania ning teises Norra ja Horvaatia.

Esimesest vahegrupist pääsesid poolfinaalidesse Hispaania ja Horvaatia, kes mõlemad marssisid turniiril võidult võidule. Omavahelises mängus leppisid võistkonnad viigiga ning parema väravatevahega pääsesid esimese asetusega edasi hispaanlased. Sakslased lõpetasid kolmandana ning nemad peavad leppima 5.-6. koha mänguga. Austria, Valgevene ning Tšehhi jaoks lõppesid võistlused selles faasis.

"Favoriidiks pean Hispaaniat, kuid isiklikult hoian pöialt rohkem Horvaatiale. Hispaanlaste pikk pink annab neile siiski suurima eelise. Horvaatia ja Norra suurimad staarid pole eriti palju puhata saanud," kommenteeris kohapeal mänge vaatav HC Viimsi/Tööriistamarketi treener Jarno Nurm turniiri käiku. "Üldiselt on turniiril käsipalli kvaliteet ikka väga kõva. Liiga keerulisi liikumisi ja elemente ei tehta. Tippude ja tagumiste vahe tuleb just väikestes nüanssides. Ehk enim üllatas mind fakt, et kuigi käsipall on kiiremaks läinud, siis üks-ühe vastu kiirrünnakute arv on vähenenud."

Teises vahegrupis olid seisud viimase päevani võrdsemad. Norra, kes ainsana on alistanud kõik vastased, liikus kindlalt esimese asetusega poolfinaalidesse. Kusjuures norrakate jaoks on tegemist neljanda suurturniiriga järjest, kus nii kaugele jõuti. Eriti märkimisväärseks teeb selle asjaolu, et enne seda ei olnud nad kunagi nelja sekka jõudnud.

Teisele kohale aga peeti põnevad lahingud, kust lõpuks väljus võitjana Sloveenia. Ungari, kellel oli enne viimast vooru veel võimalus pääseda poolfinaalidesse, pidi lõpuks leppima viienda kohaga. Alagrupis lõpetas kolmanda kohaga võistluste suurim üllataja Portugal, kelle jaoks see oli nende parim koht läbi aegade ning selle tulemusega kindlustasid mehed omale ka koha olümpia kvalifikatsioonis. Rootsi lõpetas turniiri kodupubliku kurvastuseks alagrupis neljandal kohal ning viimaseks jäi Island.

Väravateviskajate ja resultatiivsete söötude tabelit juhib norrakas Sander Sagosen (vastavalt 51 ja 39), mis tähendab, et mees on olnud osaline pea pooltes oma võistkonna tabamustes.

Parima tõrjeprotsendiga väravavaht turniiril on olnud Bosnia ja Hertsegoviina Nebojsa Grahovac, kellel on see näitaja 40. Konkurentsi jäänud tiimidest on parimat mängu näidanud Hispaania esikinnas Gonzalo Perez De Vargas (35%).

Võistluste tugevaima tabamuse eest on siiani vastutanud Makedoonia Filip Taleski, kelle viske kiiruseks mõõdeti 141 kilomeetrit tunnis.

Poolfinaalid, kus lähevad vastamisi Norra - Horvaatia ja Hispaania - Sloveenia, toimuvad reedel, 24. jaanuaril ning võitjad selgitatakse pühapäeval Stockholmis. Kõik mängud on tasuta nähtavad ehftv.com lehel.