Tänak Monte Carlo ralli avapäevalFoto: Hyundai Motorsport
WRC
24. jaanuar 2020, 01:08

Tänak pärast rasket kiiruskatset: mul on õnne, et olen elus (7)

Uus rallihooaeg algas neljapäeval traditsiooniliste Monte Carlo öökatsetega. Keerulised olud valmistasid paljudele sõitjatele raskusi ning valitsev maailmameister Ott Tänak tänas head õnne, et on üldse elus. 

Esimesel katsel tegi pilootide elu raskemaks puulehed, mis rikkusid täielikult M-Spordi hooaja alguse: puulehed blokeerisid Fordi masinate jahutussüsteemid, mille tõttu kaotati kõvasti aega. Selle tulemusel kaotas Teemu Suninen avakatse võitjale Sebastian Ogierile 17,1 sekundiga, Esapekka Lappi aga 21,6 sekundit. Fordide must algus muutus veelgi tumedamaks teisel katsel, kui käigukastiprobleemi tõttu pidi Suninen hoopistükkis katkestama.

Teisel katsel valmistas sõitjatele probleeme ka tohutu libedus - mingitel lõikudel langes autode kiirus koguni 20km/h-ni. "Keerab, keerab, ülilibe jää" oli kuulda, kuidas Martin Järveojale Tänakule kaarti luges. Kõige vähem valmistas äärmuslik libedus muret Tänaku tiimikaaslasele Thierry Neuville'ile, kes läbis katse võrreldes teistega hullumeelselt kiiresti - ta edestas Ogieri 25,5, eestlasi 29,7 sekundiga. 

"Olen õnnelik, et elus olen. Katse oli palju raskem, kui oleksin eeldanud. Kogu suitsu ja pealtvaatajate seast oli muud raske näha," rääkis Tänak katse finišisse jõudes. 

Kõige kiirem mees Neuville tõdes küll finišis, et olud olid rasked, aga: "Üritasin teed lugeda nii hästi kui suudan ja mitte riske võtta. Näis, mida Ogier suudab." 

Monte Carlo ralli jätkub reedel, esimene auto läheb päeva esimesele kiiruskatsele kell 9.36.