Kelly Sildaru tänavused X-mängud algasid neljanda kohaga Big Air hüpetel.Foto: Red Bull Content Pool
Talisport
25. jaanuar 2020, 04:32

POLE PAHA: Sildaru sai X-mängude alustuseks nõrgimal alal neljanda koha (2)

Freestyle-suusatajate aasta tähtsaim võistlus, talvised X-mängud Aspenis, algas naiste Big Air hüpetega. Varasemalt X-mängudelt seitse medalit võitnud Kelly Sildaru seekord midagi metalset kaela ei saanud, vaid pidi leppima neljanda kohaga.

Big Air võistlus toimus jämmimisena – võistlejatel oli 25 minutit, et tulla mäest alla nii palju kui võimalik. Lõpuks said kõik suusanaised kirja viis hüpet.

Sildaru trikid olid järjekorras: saltoga 900 kraadine pööre paremale, selg ees paremale 1080, selg ees vasakule 1080, selg ees vasakule 1080 haardevahetusega – trikk, mis tal kolmandal hüppel veidi nihu läks – ning lõpetuseks selg ees vasakule 1260. Tegu on sama trikipagasiga, mida kasutas Sildaru ka mullu, aga see pole ühestki otsast üllatav, sest eestlanna keskendub sel ja järgmisel talvel spordi asemel gümnaasiumi lõpetamisele.

Medalimängu sekkumiseks pidanuks Sildaru tegema kahekordse saltoga triki. Praegu on see jäänud aga vaid treeningutele ning võistlustel meie parim talisportlane kahekordset saltot käiku pole lasknud. Kes teab, ehk oleks medaliks piisanud ka sellest, kui Sildaru kolmas hüpe olnuks vähe viimistletum – kõik ülejäänud tulid tal välja stiilipuhtalt. Spekuleerivalt tuleb teemast rääkida, sest esmakordselt ei avaldatud kohtunike hindeid tehtud trikkidele vaid teatati sportlaste lõppkohad.

X-mängude kuldmedal kuulus prantslanna Tess Ledeux’le. Ülejäänud poodiumi täitsid Šveitsi suusaneiud: hõbeda teenis Mathilde Gremaud, pronksi Sarah Hoefflin.

Juba Eesti aja järgi laupäeva õhtul tuleb Sildaru starti järgmisel võistlusalal – oma trumbiks olevas pargisõidus. Kaalul on ei rohkem ega vähem kui spordiajalugu: vähem kui kuu aja pärast saab Sildaru 18aastaseks ning seni on ta võitnud X-mängudelt kolm kuldmedalit. Enne täisealiseks saamist teenitud esikohtade rekord kuulub USA lumelauasõitjale Chloe Kimile – neli kulda – ehk Sildarul on võimalus pargi- ja rennisõidus hiilgamisega see purustada.