Colin McRae 2003. aastal oma kopteri roolis.Foto: Vida Press
Korvpall
26. jaanuar 2020, 22:55

MUSTA MAMBA SURM: ka WRC ajastu parim sportlane sai hukka kopteriavariis (8)

Helikopteriõnnetus nõudis pühapäeval viiekordse NBA meistri, kaks olümpiakulda võitnud Kobe Bryanti elu. Siit ilmast lahkus sadade miljonite iidol ja ühe ajastu parim korvpallur. Leinas on terve maailm, kuid eriti valusaid mälestusi toob õnnetus pinnale ralliringkondades, sest nemad mäletavalt Colin McRae hukku peaaegu 13 aastat tagasi.

Loe Bryanti surmast siit!

Sarnaselt Bryantiga oli McRae ühe põlvkonna nägu – mees, kes oma hulljulguse ja stiiliga lummas miljoneid fänne. Lisaks julgusele oli šotlasel ka kamaluga talenti ning see tõi talle 1995. aastal Subaru roolis kahjuks ainsaks jäänud MM-tiitli.

27 aasta ja 109 päeva vanusena teenitud tiitli toel püsib McRae tänaseni noorima maailmameistriks tulnud WRC-sõitjana. Ott Tänak on 32 aasta ja 12 päevaga nimekirjas 10. kohal.

McRae tippsõitja karjäär lõppes 2003. aasta hooajaga, kuid eelnevalt jõudis legendaarne šotlane ühe aasta Fordi meeskonnas koos sõita ka Markko Märtiniga. Aasta kokkuvõttes teenis Ford teise koha.

Väidetavalt oli McRae valmis, et 2008 teha suur tagasitulek rallimaailma, kuid see jäi ära kõige traagilisematel põhjustel. 15. septembril 2007 tegi kogenud kopteripiloot McRae oma viieaastase poja Johnny ja kahe peretuttavaga lõbusõitu, kui kaotas lennumasina üle kontrolli. Õnnetuses hukkusid kõik pardal viibinud.

Esmane juurdlus õnnetuse lõpliku põhjust ei tuvastanud. Ekspertide sõnul oli võimatu välistada mehaanilist riket, kuid tõenäolisemaks peeti piloodi liiga riskantset sõidumaneeri. 2011. aastal nimetati McRae ametlikult õnnetuse põhjustajaks.