Anett Kontaveidi rõõmukarje!Foto: Reuters/Scanpix
Tennis
27. jaanuar 2020, 06:29

TEHTUD! Kontaveit pääses maratonlahingu järel esimest korda Austraalia lahtistel veerandfinaali! (8)

Tennisist Anett Kontaveit (WTA 31.) alistas Austraalia lahtiste meistrivõistluste kaheksandikfinaalis 18aastase poolatari Iga Swiateki (WTA 56.) tulemusega 6 : 7 (4), 7 : 5, 7 : 5. See on ajalooline võit, sest eestlanna pole kunagi varem suure slämmi turniiridel kaheksa sekka pääsenud.

Mäng algas keeruliselt, sest Kontaveit andis kohe oma servi ära ja jäi 0 : 2 taha. Õnneks võttis ta viivitamatult murde tagasi (1 : 2), kuid oli terve seti vältel hädas oma servigeimide võitmisega. Swiatek teenis koguni 11 murdepalli, kuid suutis neist realiseerida vaid kolm.

Tagantjärele võin murranguliseks pidada kaheksandat geimi, kui eestlannal oli võimalus 5 : 3 juhtima minna, kuid poolatar sai tänu Kontaveidi topeltveale teise murde ja viigistas seisu 4 : 4 peale. Eestlanna nägu peegeldas üheselt, et see oli valus. Ainsa muretu servigeimi võidu sai Kontaveit selg vastu seina olukorras (5 : 5).

Sama hooga pääses ta 6 : 5 juhtimagi, sest vastane tegi kolm tagakäe lihtviga, kuid järgnes taaskord kesine servigeim. Isegi kotkasilm ei päästnud Kontaveiti 0 : 40 tahajäämisest. Järgmise palli tõrjus Swiatek võrku, kuid suutis seti ikkagi viia kiiresse lõppmängu. Seal näitas kindlamat kätt poolatar, kes võitis 7 : 4 ja avaseti 7 : 6.

Statistika järgi aus võit, sest nii tõrjemäng kui ka servid olid Swiatekil pisut paremad. Äralööke tegi poolatar 15, Kontaveit 8. Samas tegi Swiatek ka 16 lihtviga eestlanna 13 vastu.

Enne teist setti kasutas Swiatek füsioterapeudi abi. Telepildi vahendusel jäi mulje, et talle valmistas muret vasaku jala tagareis. Nii kui Kontaveit palli mängu pani, polnud poolatari hädast jälgegi. Ta alustas jälle murdega ning pääses 2 : 0 ette.

Õnneks kuulusid kaks järgmist geimi omakorda Kontaveidile, kes tegi 2 : 2 viigiseisul senise matši ühe kindlaima servigeimi, kus vastane sai ainsa punkti tänu meie esinumbri topeltveale. Swiatek sai seitsmendas geimis taas murdega peale (4 : 3), kuid Kontaveit tõestas, et tõrjegeimid sujuvalt tal kohati libedamaltki – kotkasilma abiga 4 : 4.

Järgmised kolm geimi kuulusid igasuguse kahtluseta servijatele (kaks Kontaveidile, üks Swiatekile) kuniks Kontaveit kindlustas vapustava tõrjemängu abil 7 : 5 setivõidu.

Otsustav sett algas Kontaveidi jaoks suurepäraselt, ta võitles end 3 : 0 ette ning võis minipausile minnes rõõmust röögatada ja rusikat vibutada. Kontaveidil oli kasutada ka üks murdepall, et teha seisuks 4 : 0, kuid see võimalus jäi kasutamata.

Aga see mõjunud eestlanna vaimule rusuvalt. Vastupidi, ta võitis kaks geimi järjest nulliga ning servis 5 : 1 seisul ajaloolise veerandfinaali nimel. Paraku ei jäänud see kaugeltki matši viimaseks geimiks, sest Swiatek ei andnud alla. Ühtäkki oli seis 5 : 5 ja kõik algas nullist.

Olid need kogemused, füüsis või parem närvikava, aga otsustavad momendid kuulusid Kontaveidile. Vastane lisas omalt poolt paar kingitust ja nii võitiski eestlanna kolmanda seti 7 : 5 ja ligi kolmetunnise matši 2 : 1. Ilus ja märgiline hetk Kontaveidi karjääris! Kohtumise statistikaga saab tutvuda siin.

"Värisen ikka veel! Olen üdini rõõmus," sõnas Kontaveit vahetult pärast matši turniiri reporterile. "Püüdsin iga palli eest võidelda ja olen väga rõõmus, et mul õnnestus võita."

Veerandfinaalis ootab Kontaveiti neljanda asetusega rumeenlanna Simona Halep (WTA 3.), kes alistas täna 6 : 4, 6 : 4 belglanna Elise Mertensi (WTA 17.).