Anett Kontaveidi võiduemotsioon.Foto: Reuters/Scanpix
Tennis
27. jaanuar 2020, 09:17

Anett Kontaveit: turniir pole veel läbi, pärast saab vaadata saavutustele tagasi (13)

Tennisist Anett Kontaveit (WTA 31.) alistas Austraalia lahtiste meistrivõistluste kaheksandikfinaalis 18aastase poolatari Iga Swiateki (WTA 56.) tulemusega 6 : 7 (4), 7 : 5, 7 : 5. See on ajalooline võit, sest eestlanna pole kunagi varem suure slämmi turniiridel kaheksa sekka pääsenud.

Kontaveit ise ei tähtsustanud, vähemalt praegu, seda piiri nihutamise momenti üle. "Eks ikka on tähtis, aga turniir pole veel läbi. Mind ootab kahe päeva pärast järgmine mäng. Pärast turniiri saab vaadata saavutustele tagasi ja olla rahul, rõõmu tunda või mõelda, et see oli suur samm edasi," lausus ta telefonitsi Eesti ajakirjanikele. 

Mängueelse ja -ajalise psühholoogia teemalisele küsimusele vastas Kontaveit nii: "Edetabeli poolest võib tunduda, et peaksin temast kindlalt üle olema. Tegelikult on ta väga hea mängija. Teadsin, et ta mängib hästi ning tõenäoliselt mina ei suuda mängida sama veatult nagu Bencici vastu. Olin valmis, et pean väga kõvasti võitlema, et seda mängu võita. Väga hea meel, et see õnnestus."

Ta lisas: "Üks asi on see, mida mõtled enne mängu, teine, kui mäng hakkab reaalselt pihta. Ta alustas agressiivselt ja mängis kohati väga head tennist."

Otsustavas setis juhtis Kontaveit oma servil 5 : 1, kuid poolatar suutis keerulisest seisust 5 : 5 peale võidelda. Nagu edasine näitas, õnnestus eestlannal säilitada positiivne meel ja kohtumine võita.

"Kuni minu 5 : 1 eduni tegi ta rohkem vigu, kuid siis hakkas teist servi väga agressiivselt tõrjuma. Ja väga edukalt. Ta mängis korralikult ja eksis minu arust vähem [kui varem]. Ilmselt ise saaksin mõne koha paremini mängida. Aga jäin positiivseks ja andsin endast parima.

Oli väga tähtis, et ma sel kohal ära ei murdunud, vaid mängisin edasi. Proovisin, võitlesin ja tegin kõik, mis sain."

Ühtegi konkreetset mänguelementi, mille pealt võit tuli, ei osanud ta välja tuua. "Lihtsalt lõpus olin paar geimi natuke stabiilsem ja panin teda veel üht lisapalli mängima."

Kuidas füüsis ligi kolmetunnisele lahingule vastu pidas? "Üldiselt mängu ajal ei tundnud väsimust, aga nüüd (ümmarguselt kaks ja pool tundi pärast matši lõppu – M.T.) on keha kindlasti väsinud. Aga homme on aega taastuda. Õnneks midagi kuskilt ei valuta, selles mõttes saan taastumisega tegeleda."

Veerandfinaalis ootab Kontaveiti neljanda asetusega rumeenlanna Simona Halep (WTA 3.), kes alistas täna 6 : 4, 6 : 4 belglanna Elise Mertensi (WTA 17.).

"Ta on väga järjepidev, mängib kaitses väga hästi ja eksib väga vähe. Samas suudab ta vastaste agressiivseid lööke tagasi enda rünnakuks muuta. Väga raske vastane, kes on edetabelis kõrgel kohal ja slämmidel edukas olnud. Mul mingit suurt pinget seoses mänguga peal pole. Saan oma agressiivset mängu mängida. Olen valmis."