Johannes Dürr.Foto: AFP/Scanpix
Doping
27. jaanuar 2020, 17:11

Seefeldi skandaali võtmeisik: tippsport ilma dopinguta pole võimalik (4)

Endine Austria murdmaasuusataja Johannes Dürr tunnistas ennast Innsbrucki kohtus süüdi. Dürri süüdistati dopingureeglite rikkumises ja spordipettuses. Tema endine treener Gerald Heigl tunnistas süüd osaliselt.

"Tippsport ilma dopinguta pole võimalik," sõnas enne istungit Johannes Dürr. "Olen õnnelik, et saan lõpuks teemale joone alla tõmmata. See asi on mind jälitanud pikalt."

Austria ajaleht Orf vahendab Dürri Innsbrucki kohtus antud ülestunnistust, et mees alustas veredopingu manustamist endise Austria suusaliidu treeneri Walter Mayeriga ja jätkas hiljem koostööd Saksamaa spordimeditsiini spetsialisti Mark Schmidtiga. 

Austria suusataja sõnul vahendas ta dopingut ka koondisekaaslastele. "Olenevalt sellest, kes Saksamaale läks, tõi ta kaasa kasvuhormoone kaaslastele," kirjeldas Dürr enne 2014. aastal vahelejäämist toimunud süsteemi.

Dürr üllatas kõiki 2014. aasta Sotši olümpial, kus sai suusavahetusega sõidus kaheksanda koha. Mõned päevad hiljem jäi ta vahele veredopingu tarvitamisega ning hiljem tunnistas austerlane seda ka avalikult. Seefeldi eel andis just tema uurijatele kätte juhtlõngad, kuidas dopinguarst Mark Schmidtini jõuda.

"Ma polnud terve oma elu teinud muud kui tippsporti, kus oli vaja igapäevaselt pigistada oma kehast välja maksimaalne sooritus," kirjeldas 32aastane austerlane oma toonast mõtteviisi. Kohtus tunnistasid Dürri koondisekaaslased Max Hauke ja Dominik Baldauf, et just Johannes vahendas neile dopinguarstide kontakte.

Väidetavalt Eesti suusatajaid aidanud dopinguarst Mark Schmidt pidi niisamuti istungil osalema, aga loobus videosillast viimasel hetkel. Sakslane istub ise kohtupinki mõne kuu pärast Münchenis. Halvemal juhul võib skandaali võtmeisikuks peetav mees mitmeteks aastateks trellide taha minna.

Austria koondislase endine treener Gerald Heigl tunnistas ennast niisamuti süüdi sportlaste dopingu tarvitamise toetamises. Treener varustas Johannes Dürri kasvuhormoonide ja verega aastatel 2012 kuni 2014. 

Samas ei tunnistanud Heigl ennast süüdi kontaktides dopingut vahendanud Walter Mayeriga. "Initsiatiiv Mayeri juurde minna ei tulnud minult vaid sportlastelt," sõnas endine murdmaasuusatamise treener. Samas ei eitanud Heigl, et oli teadlik koondises toimunust. Verd säilitati just Walter Mayeri juures.

Treeneri sõnul ta polnud teadlik, miks sportlased otsustasid pöörduda Saksa arstide poole. "Kui sain 2016. aastal teada, et Baldauf ja Hauke on niisamuti dopinguga seotud nagu varasemalt Dürr ja Wurm, otsustasin koondise juures lahkuda." 2017 aastal kevadel lahkuski Heigl Austria Suusaliidust.

Suusatamisest eluaegse keelu saanud Johannes Dürri võib oodata kuni viieaastane karistus.