Teresa Stadlober.Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
27. jaanuar 2020, 19:34

MK-etapil poodiumile jõudnud austerlanna: Seefeldi dopinguskandaal võinuks lõpetada mu karjääri

Murdmaasuusatamise Oberstdorfi MK-etapil 15km suusavahetusega sõidus kolmandana lõpetanud Teresa Stadlober tunnistas, et tema osalemine tänavuse hooaja võistlustel oli lahtine. Nimelt kadusid peale Seefeldi dopinguskandaali temaltki sponsorrahad.

Eelmisel aastal Seefeldi dopinguskandaali sattunud austerlased Dominik Baldauf ja Max Hauke mõjutasid terve sealse suusaliidu rahastust. "Ma juulis veel ei teadnud, kas saan tänavu MK-etappidele sõitma," tõdes Oberstdorfis poodiumile jõudnud Teresa Stadlober, kes olenemata lahtisest olukorrast jätkas suvel treenimist.

26aastase suusataja sõnul loobusid kohalikud sponsorid murdmaasuusatajate toetamisest. "Kui sul pole raha määrdemeeskonna, lennupiletite ega hotellide jaoks, siis pole midagi teha," rääkis Stadlober Norra rahvusringhäälingule.

"Austrias pole nii lihtne nagu Norras, sest sponsorite raha läheb peamiselt jalgpallile ja teistele talialadele. Arvestades lähiajalugu, siis murdmaasuustamine pole sport, mida kohalikud ettevõtted tahaksid toetada," kirjeldas karjääris kolmandat korda MK-etapi poodiumile jõudnud naine. Lõpuks kohalik suusaliit leidis vajaliku raha, et Stadlober MK-karusselli saata.

Lisaks rahalisele küljele mõjus dopinguskandaal raskelt ka vaimselt. "Mitte ükski dopinguskandaali sattunud sportlane ega treener pole mulle helistanud ja vabandanud," sõnas Stadlober. "Enam pole mul huvi nendega suhelda."

Suvel vigastustega hädas olnud austerlanna sõnul andis MK-etapi kolmas koht talle kõvasti motivatsiooni tulevikuks. Ka norralannast suusakuningannat Therese Johaugi rõõmustas Stadloberi poodiumikoht.

"See on väga positiivne, et Stadlober siin õnnestus. Murdmaasuusatamisele on oluline, et Austriast oleks tipptegijaid. Seefeldis toimunu oli väga traagiline ja Stadloberi poodiumikoht on positiivne kogu talispordile," muljetas Johaug Norra rahvusringhäälingule.

Austria meessuusatajate vahelejäämised pole mõjutanud sealsete naiste mainet. "Ma tunnen, et inimesed toetavad mind. Kui lõpetasin kolmandana, siis konkurendid rõõmustasid. Tunnen ennast väga hästi," võttis naeratav Stadlober võistluse kokku.