Harda RoosnaFoto: Facebook.com/harda.roosna
Eesti uudised
28. jaanuar 2020, 13:00

TEENETEMÄRK 2020 | Hiiu lehe peatoimetaja Harda Roosna: „Täitsa lõpp! Süda jättis lööke vahele.“ (1)

Hiiu lehe pikaajaline peatoimetaja Harda Roosna saab vabariigi aastapäeva eel presidendilt teenetemärgi. "Vaatasin hommikul, et teenetemärkide saajate nimekiri on postkasti tulnud. Tegin copy-paste, hakkasin lugema ja mõtlesin, et appi, minu nimi on seal kirjas. Arvasin, et kogemata ise kuidagi olin enda nime sinna lisanud, aga siis sain aru, et ei... Täitsa lõpp! Süda jättis lööke vahele," kirjeldab Roosna esimesi emotsioone. 

President Kersti Kaljulaid annab Eesti Vabariigi aastapäeva eel riigi teenetemärgid tänuks inimestele, kelle pühendumus oma kutsetööle või kogukonnale on muutnud Eesti elu paremaks. Teiste hulgas saab teenetemärgi ka Hiiu lehe peatoimetaja Harda Roosna.

Ootamatust uudisest teavitas ordenisaaja esimesena telefonitsi oma abikaasat. "Tema naeris. Õnnelik oli!" märgib Roosna. 

Roosna ütleb, et mõistab nüüd, mida tunnevad need inimesed, kellele tunnustus on sama ootamatult tulnud kui talle endalegi. Nimelt – möödunud aastal sai presidendilt teenetemärgi Hiiumaa tarbijate ühistu juhataja Kaja Antons. Roosna oli esimene, kellelt Antons uudist kuulis. "Mul on see salvestis siiani alles," sõnab Roosna.

Üle 20 aasta Hiiu lehe peatoimetajana ametis olnud Roosna tõdeb, et tunneb enda sees vahel siiani rahulolematust: "Et ma ju tean, kuidas peaks tegema ja püüan anda endast parima, aga vahel tundub ikka, et saab kuidagi vähe." 

Ta hindab kõrgelt, et teised tema tehtut märkimist väärivaks peavad. "Ma ei ole uurinud ega tea, kes minu nime esitas, aga ma tahaksin neid inimesi südamest tänada. Aitäh!" lisab Roosna. Aumärkide üleandmisel lubab ta kenasti kohal olla. 

Endine pikaajaline riigikogu esimees Eiki Nestor, kes nüüd täiskohaga Hiiumaale elab, on veendunud: Roosna on Hiiu lehega teinud suurepärast tööd. Ajaleht on mõnusalt kodune ja kohalikele huvipakkuv.

Eiki Nestor on Hiiumaaga seotud oma abikaasa Anu kaudu, kes on sealt pärit. Kuni möödunud aasta kevadeni oli Nestor suvehiidlane, kes veetis seal aega peaasjalikult puhkuse ajal. Mullu otsustas ta aga täiskohaga Hiiumaale kolida. Nestor on Harda Roosnale andnud mitu intervjuud. „Soe ja südamlik inimene,“ iseloomustab ta Roosnat.

„Iga kord oskab ta küsida küsimusi, mis lähevad kohalikele korda. Tallinlastele teeb nalja, et Hiiu leht kirjutab, kuidas auto sõitis kraavi. Aga seal on see suur asi. Kogu see vahetu ja siiras inimeseks olemise temaatika. See kandub ka tema intervjuudesse. Me võib-olla ei räägi temaga maailma poliitikast, kes võitis USA presidendivalimised, aga räägime asjadest, mis lähevad hiidlastele korda,“ ütleb Nestor.

Nestor ütleb, et Hiiu leht on suurepärane väljaanne ning kindlasti on see suuresti tänu Roosnale. „Ma toon näite. Üks tuntud muusik, muusikatoimetaja ja Raadio 2 töötaja, kes ka ise on suvehiidlane, oli ühel talvel totaalses vaimustuses. Nimelt leidis ta Hiiu lehest foto ühest kindast. Artiklis oli foto, et Käina poe eest leiti käpik. Kätte saab Hiiu lehe toimetusest,“ toob Nestor armsa näite Hiiu lehe olemusest.

Roosna lisab Nestori jutule täpsustuseks, et niisama kaotatud käpikute teateid nad siiski lehte ei pane. Selle taga oli pisut pikem lugu. Nimelt avaldati kuulutus leitud käpikust politsei palvel. See olevat olnud asitõend ning loodeti, et ehk tuleb kurjategija kaotatud esemele järgi. 

"Minu mäletamist mööda ta siiski käpikut toimetusest ära ei viinud. Küllap politsei ta muul moel tabas," ütleb Roosna. 

Lehega kokku puutunud hiidlane ütleb, et Roosna on lehe jaoks väga palju oma tervist ja hinge ohverdanud. Roosna on nõudlik oma töötajate suhtes. Kuuldavasti on ta tihtipeale pinnuks silmas kohalikele poliitilistele jõududele.

Harda Roosna on Hiiu lehe peatoimetaja alates 2006. aasta 1. oktoobrist. Väljaanne ilmub kaks korda nädalas: teisipäeval ja reedel.