Kobe Bryant.Foto: SIPA/Scanpix
Korvpall
27. jaanuar 2020, 20:27

Kobe Bryanti helikopter lendas traagilise õnnetuse eel eriloaga (16)

Californias Calabasases alla kukkunud Kobe Bryanti helikopter lendas kehvade ilmastikuolude tõttu eriloa alusel.

CNNi teatel kinnitas lennujuhtimisteenistus, et kopter lendas õnnetuse hetkel erakorralise lennuloa alusel ehk tegemist oli erivisuaallennuga (SVFR). See luba antakse juhul, kui lennutingimused on tavalistest visuaallennureeglitest (VFR) kehvemad. Ka SFVR puhul peab olema nähtavus vähemalt 1500 meetrit ning pilved vähemalt 300 meetri kõrgusel maapinnast.

Õnnetuse hetkel oli nähtavus umbes kaheksa kilomeetrit ning pilved ligi 400 meetri kõrgusel. Tingimused olid niivõrd kehvad, et näiteks kohalikud politseikopterid pidasid nähtavust nii ohtlikuks, et nemad antud hommikul õhku ei tõusnud. 

Helikopter tiirutas pärast õhkutõusu John Wayne'i lennujaamalt 15 minutit Burbanki lennujaama kohal. Kobe helikopter soovis siseneda Burbanki õhuruumi, aga suure liikluse tõttu sellel ei lastud ning kästi oodata. Lisaks tohib ühes õhuruumis olla ainult üks SVFR tingimustel lendav õhusõiduk.

Kobe helikopteri piloot Ara Zobayanil juhendati veidi pärast poolt kümmet lennata mööda maanteed I-5 just SVFR reeglite järgi. Helisalvestitelt on kuulda, kuidas Zobayan kordab lennujuhtide instruktsiooni lennata maksimaalselt 762 meetri kõrgusel. 

Kella 9.40 paiku keeras helikopter lääne poole, järgides Ventura kiirteed ning võttes suuna Thousand Oaksi poole, kuhu seltskond soovis minna. Flightradar24 andmetel on sel hetkel õhusõiduki kõrgus 350 meetri ringis. 

Piloot palus ka lennujuhtidelt, et nad hoiaksid temaga pidevat ühendust ("flight following"). Helisalvestitelt on kuulda, kuidas lennujuht ütleb enne õnnetust, et õhusõiduk on selleks liiga madalal ("2 echo x-ray, you’re still too low level for flight following at this time."). See tähendab, et helikopter oli nii madalal, et seda polnud radaril näha. See on ka viimane side, mis lennujuhtidel õhusõidukiga oli. 

Kell 9.44 keeras õhusõiduk uuesti, seekord aga kagu suunas ning hakkas kiiresti kõrgust koguma, tõustes vähemalt 700 meetri kõrgusele. Siis kaotas lennuk aga kiiresti kõrgust ning põrutas ligi 300km/h kiiruse juures vastu mäenõlva umbes 426 meetri kõrguselt. 

Los Angelese maakonna tuletõrjepealik Daryl Osby sõnul juhtus õnnetus kohaliku aja järgi enne kella kümmet hommikul. Kell 9.47 tulnud hädaabikõnes teatati, et helikopter on alla kukkunud, mis on põhjustanud väikese tulekahju. Päästjad avastasid kohale jõudes, et tulekahju põleb umbes tuhandel ruutmeetril väga mägises ja raskesti ligipääsetavas piirkonnas. 

CNNi teatel oli lisaks Kobe Bryantile kopteris tema 13-aastane tütar Gianna, tütre treener Christina Mauser ja võistkonnakaaslane Payton Chester koos oma ema Sarah`iga. Lisaks hukkus legendaarne kolledžipesapalli treener John Altobelli koos oma naise Keri ja tütre Alyssaga. Samuti suri kopteripiloot Ara Zobayan.