Novak Djokovic.Foto: AFP/Scanpix
Korvpall
28. jaanuar 2020, 23:48

Pisarais Djokovic: Kobe Bryant oli mu sõber, ta oli minu jaoks alati olemas

Legendaarse korvpalluri Kobe Bryanti traagiline surm helikopteriõnnetuses raputas tervet maailma. Kui aegade paremaid tennisiste Novak Djokovic täna Austraalia lahtistel poolfinaali jõudis, oli rõõmustamisest vähe märku. Selle asemel, et tunda heameelt võidu üle aasta ühel tähtsaimal turniiril, võitles serblane pisaratega. Mõtted olid tema varakult lahkunud sõbrakesel.

Alles reedel – kaks päeva enne traagilist sündmust – oli Djokovic rääkinud intervjuus Bryantist, ja seda ülivõrdes. Mitmekordne suure slämmi turniiri võitja meenutas, kuidas Kobe aitas tal ületamatuna näivast vigastusperioodist üle olla, nimetades teda seejuures enda mentoriks.

"Kui ma nii öelda võin, on Kobe olnud mulle mentoriks. Olen temaga mitu korda telefoni teel vestelnud ning muidugi viimastel aastatel kohtunud. Kui ma vigastasin oma küünarnukki, oli mul vaimselt ja emotsionaalselt raske toime tulla kõigega, mis minuga juhtus. Langesin edetabelis ning pidin tagasi üles tõusma. Neil hetkedel oli ta minu jaoks olemas ja andis mulle väga väärt nõu ja juhiseid."

"Ta sisendas mulle, et ma usuksin ning usaldaksin ennast, et ma tõusen tagasi sinna, kus olin. Olen talle väga tänulik, et ta mulle olemas on. Ta on väga toetav ning ma armastan teda, kuid kes ei armastaks. Ta on uskumatu mees ning üks aegade parimaid korvpallureid ja sportlasi," rääkis Djokovic ülistavalt Austraalia lahtistel. 

Täna oli serblane võidukas ning edenes poolfinaali, kuid naeratust see tema näole ei toonud, ta oli hoopis pisarais. Pärast matši jättis Djokovic kaamerale sõnumi: "Armastan teid, Kobe ja Gigi." Kohutavalt traagilises õnnetuses oli hukkunud ka Kobe tütar Gianna "Gigi" Bryant. Lisaks veel seitse nende sõpra. 

"Armastan teid, Kobe ja Gigi Bryant." Sõnumike, mille Djokovic pärast matši väljakule jättis. Foto: Reuters/Scanpix

Kohtumise järel rääkis Djokovic, milliseks suurepäraseks sõbraks Kobe talle oli olnud.

"Ma ei tea, mida öelda. See tuli tõesti šokina. Ta oli üks aegade suurimaid sportlasi. Ta oli inspiratsiooniks mulle ja väga paljudele teistele üle kogu maailma. Mul oli õnne tunda teda isiklikult viimased kümme aastat. Kui mul oli vaja nõu või toetust, oli ta minu jaoks olemas. Ta oli mu mentor, ta oli mu sõber. On südantlõhestav näha ja kuulda, mis juhtus temaga ja ta tütrega," lausus Djokovic, kes ei suutnud enam intervjuud jätkata.

Sõbrad: kui Djokovicil oli nõu vaja, võis ta alati Kobe'le loota. Foto: Instagram/@djokernole

Kobe Bryanti surm põhjustas paljudele tohutut valu. Viiekordse NBA meistri pikaajaline rivaal LeBron James, kes 2018. aastast Los Angeles Lakersis mängib – samas meeskonnas, kus Kobe 20 aastat pallis – pidi ennast kõvasti koguma, et juhtunut kommenteerida ning oli ennast väljendades tõsistes raskustes.
"Ma pole selleks valmis, kuid proovin. Istun ja üritan midagi kirjutada, kuid iga kord, kui alustan, hakkan ma uuesti nutma, mõeldes sinule, Gigile ja sõprussidemele, mis meil oli! Ma just kuulsin pühapäeva hommikul su häält, kui Philadelphiast naasin Los Angelesse. Ei arvanud hetkekski, et see meie viimaseks vestluseks jääb."

"Mu süda on murtud. Armastan sind, suur vennas. Olen mõtetes Vanessa ja lastega. Luban, et kannan su pärandit edasi! Sa tähendad meile kõigile nii palju, eriti siin Lakersis ning on minu kohustus kõik oma kanda võtta ja edasi minna. Palun anna mulle taevast jõudu ja vaata minu järele! On nii palju, mida tahan veel öelda, kuid lihtsalt ei saa, kuna ma ei saa juhtunust üle! Kuniks taas kohtume, vennas!" kirjutas James oma Instagrami postituses.

Kobe Bryantist jäävad maha naine Vanessa ning kolm tütart: 17aastane Natalia, 3aastane Bianka Bella ja mullu 20. juunil sündinud Capri. Paljude inimeste südamed võitnud Kobe't leinab kogu maailm.