Laurence Vincent Lapointe.Foto: PA/Scanpix
Spordivaria
29. jaanuar 2020, 10:29

Kanada tippsportlane süüst puhas: doping sattus naise organismi läbi mehe kehavedelike (7)

Rahvusvaheline antidopinguliit vabastas võistluskeelu alt Kanada kanuusõitja Laurence Vincent Lapointe'i.

11kordne maailmameister Vincent Lapointe põrus dopingutestis eelmise aasta juulis, kui tema organismist leiti Lingandroli. Ligandrol on keelatud ainete nimekirjas kuna tal on võrdelised toimeained anaboolsete steroididega. Viis kuud kestnud uurimise järel vabastati naine süüdistustest, sest Lapointe ei kasutanud dopingut teadlikult.

Lapointe'i organismist leiti keelatud ainet väga väikesel määral ja antidopingu uurimise järeldusel jõudsid need sinna läbi mehe kehavedelike. 27aastase naise endine elukaaslane tunnistas üles, et kasutas oma jalgpallurikarjääri edendamiseks Ligandroli.

"Olen päris vihane, et mu endine poiss-sõber oli keelatud aine allikas. Teisalt on see kergendus, et peale kuid kestnud uurimist saime teada, kuidas keelatud ained minuni jõudsid," selgitas õnnelik Vincent Lapointe Kanada lehele Montreal Gazette.

Naise advokaadi Adam Klevinase sõnul testiti läbi mõnikümmend kanuusõitja tarvitatud toidulisandit ja sööki, sealhulgas kingiks saadud šokolaadid, enne kui õigele rajale jõuti. "Lõpuks tuli idee testida tema endist poiss-sõpra, kes siis aine tarvitamise üles tunnistas," kirjeldas Klevinas protsessi.

Naissportlase sõnul olid vahepealsed kuud talle väga keerulised. "Hommikuti oli raske ärgata. Polnud lootust, mis mind üles sundinuks," kirjeldas kanuusõitja oma kannatusi.

Laurence Vincent Lapointe jättis keelu tõttu vahele viimase MMi, mistap tal olümpiapiletit veel taskus pole. Viimastel aastatel kanuusõidus sprindidistantse valitsenud Vincent Lapointe`l on võimalik olümpiale jõuda läbi kvalifikatsioonide. Esmakordselt OM kavas olevatel sprindidistantsidel oleks kanadalanna üks suursoosikuid, sest ta hoiab enda käes nii 200 kui ka 500 meetri maailmarekordit.