Kobe Bryanti mälestajad Staples Centeri lähistel.Foto: Reuters/Scanpix
Korvpall
29. jaanuar 2020, 12:17

Uurijad: Kobe Bryanti kopteril polnud maapinna läheduse eest hoiatavat seadeldist

Kobe Bryantit lennutanud helikopteril polnud soovituslikku tehnoloogiat, mis hoiatab pilooti, kui ta on maapinnale liiga lähedal. Samas pole uurijate sõnul veel teada, kas see hoidnuks ära üheksa inimeelu nõudnud õnnetuse.

Kopteripiloot Ara Zobayan sõitis läbi pilvede, kui äkitselt õhusõiduk vajus vasakule ning hakkas maapinna suunas liikuma.

"See oli järsk laskumine suurel kiirusel," vahendab USA spordileht Espn sealse lennuohutuse eest vastutava ameti NTSBi liikme Jennifer Homendy sõnu. “Vajumise algusest kokkupõrkeni kulus umbes minut.”

Kokkupõrkehetkel oli kopter ühes tükis ja on tuvastatud ka esimesed neli hukkunut. Meedia teatel oli lisaks Kobe Bryantile õhusõidukis tema 13aastane tütar Gianna, tütre treener Christina Mauser ja võistkonnakaaslane Payton Chester koos oma ema Sarah`iga. Lisaks hukkus legendaarne kolledžipesapalli treener John Altobelli koos oma naise Keri ja tütre Alyssaga. Samuti suri kopteripiloot Ara Zobayan.

NSTB sõnul pole selge, kas maapinna lähedusest teada andev seadeldis hoidnuks ära traagilise sündmuse. Agentuur andis soovituse kasutada tehnoloogiat peale 15 aastat tagasi sarnase Skiorsky S-76A tüüpi kopteriga juhtunud õnnetust, kus hukkus 10 inimest. Praegu on seadeldis kohustuslik ainult arstide käsutuses olevatel helikopteritel.

Uurijatel pole veel teada, mis põhjustas kopteri järsu kaldumise ja maapinnale kukkumise.