Konfiskeeritud EPO laadung.Foto: Kuvatõmmis videost
Doping
31. jaanuar 2020, 11:35

Hispaania politsei paljastas dopinguvõrgustiku, millel oli sadu kliente

Hispaania politsei paljastas kriminaalse võrgustiku, mis vahendas sportlastele veredopingut EPO.

Politsei konfiskeeris operatsiooni käigus 850 EPOga täidetud süstalt, arreteeris Barcelona ja Cadizi linnas kokku kuus kahtlusalust ning külmutas eri pangakontode peale kokku 800 000 eurot pluss 70 000 eurot sulas, vahendab Hispaania ajaleht El Pais.

Dopinguäriga tegelesid Hispaania ja Serbia kodanikud, kes müüsid kestvusalasportlaste lemmikainet eri veebilehte kaudu vähemalt kümme aastat. Kahtlusalused tegid koostööd Cadizi kliiniku töötajaga, kes võltsis retsepte, et "patsiendid" saaksid apteegist osta suuremas koguses EPO-t.

Uurijate teatel ostsid ainuüksi eelmisel aastal jõugu käest keelatud ainet ligi 260 sportlast eri aladelt, sealhulgas krossisõitjad (enamjaolt hispaanlased), ratturid ja kergejõustiklased (nii staadioni kui ka murdmaa). Paljud EPO hankijad olid veteranid, kuid teada on ka ühe Hispaania olümpiasportlase nimi, kes on praegu treener.

Kuivõrd Hispaanias on kriminaalne tegevus vaid dopingainete müümine / vahendamine, siis edastab politsei atleetide nimed antidopingu agentuurile. Nimed avalikustatakse vaid siis, kui sportlased jäävad süüdi. 

"Uurimine algas 2017. aasta keskel pärast seda, kui mitmed EPO-ga vahele jäänud sportlased andsid meile informatsiooni, et ostsid ainet veebilehe kaudu ja neid varustati Cadizis," sõnas Hispaania antidopingu agentuuri direktor Jose Luis Terreros, kes edastas info politseile.

Terreros lisas: "EPO oli esmaklassilise kvaliteediga, kuid müüjad ei ladustanud seda külmas, seega oli aine ebaefektiivne ja tervisele lausa ohtlik. Asjaga on seotud paljud sportlased paljudelt aladelt, sest grupeering müüs Ida-Euroopa riikides ka anaboolseid steroide. Aga ükski sportlane pole väga tuntud."

Ka politseiuurimine pole kaugeltki lõppenud, vaid jätkub kogutud andmete ja andmekandjate analüüsimist.

EPO ehk erütropoetiin on hormoon, mille abil kasvatatakse veres punaliblede arvu ja lihastesse jõuab rohkem hapnikku, kiireneb ka taastumine. Mingis koguses toodab seda ka inimese organism.