Rene Zahkna (5) jõudis 2015. aastal EMil poodiumile.Foto: ALDO LUUD
Talisport
3. veebruar 2020, 14:21

HUVITAV: viis fakti laskesuusatamise Euroopa meistrivõistluste kohta

25. veebruarist 1. märtsini toimub Otepääl laskesuusatamise EM, kus kroonitakse Euroopa meistrid sprindis, individuaaldistantsil, teatesõitudes ja jälitussõidus. Starti on oodata nii Eesti kui ka maailma tipplaskesuusatajaid. Koondasime sel puhul kokku viis põnevat fakti Euroopa meistrivõistluste kohta.
  1. Laskesuusatamise Euroopa meistrivõistlused on Otepääl toimunud varemgi – 2010. ja 2015. aastal. Siis kehtis EMil aga vanusepiirang – võistelda sai juunioride ja U26 vanuseklassis. Ei saa jätta märkimata, et 2015. aasta EMil võitis Otepääl juunioride arvestuses kaks hõbemedalit meie Rene Zahkna.

  2. Laskesuusatamise Euroopa meistrivõistlused on toimunud kokku 26 korral ja seda 12 eri riigis. Kõige rohkem ehk neli korda on tiitlivõistlused aset leidnud Venemaal ja Itaalias, neile järgneb kolme korraga Valgevene. Võistluspaikadest on EMi enim peetud Itaalias Ridnaunis.

  3. Esimesed laskesuusatamise Euroopa meistrid krooniti 1994. aastal Soomes Kontiolahtis. Toona võisteldi sprindis, individuaaldistantsil ja teatesõidus.

  4. Kui näiteks sprindis ja individuaaldistantsil on praeguseks nii meeste kui ka naiste hulgas 26 Euroopa meistrit, siis ühisstart on Euroopa meistrivõistlustel kavas olnud ainult ühe korra - 2016. aastal Tjumenis. Seega on seni ainukesed Euroopa meistrid ühisstardist sõidus sakslased Florian Graf ja Luise Kummer.

  5. Kuigi võib eeldada, et laskesuusatamise Euroopa meistrivõistlustel näeb stardis ainult eurooplasi, siis tegelikult on võistlus avatud ka muude maailmajagude sportlastele, mis peegeldub ka võistluste ametlikus nimes - Euroopa lahtised meistrivõistlused. Seni on muudest riikidest EMilt medalid koju viinud Kanada, USA ja Jaapan. Ka sel aastal tuleb Otepääl starti mitu riiki väljaspoolt Euroopat.