Jüri Vips.Foto: Dutch Photo Agency/Red Bull Content Pool
Auto-Moto uudised
6. veebruar 2020, 09:11

Jüri Vips: Red Bull ei tahtnud F2-hooaja eest maksta

Algaval hooajal Super Formula sarjas sõitev Jüri Vips tunnistas, et Jaapanisse siirdumine tehti rahalistel kaalutlustel, sest vormel 2s sõitmiseks raha ei leitud.

Vormel 1 sarjas võistlemiseks vajaliku superlitsentsi teenimiseks peab Jüri Vips Jaapani Super Formula sarja kokkuvõttes tulema kahe parema sekka. “Eelmisel aastal teenisin 20 superlitsentsi punkti kui lõpetasin väga tugevas vormel 3 konkurentsis neljandana. Vaja läheks 40 punkti, mis on päris häiriv, sest ma pole kunagi sõitnud mõne sarja kõige kiiremas meeskonnas,” selgitas Vips veebilehele motorsport.com.

“Punktisüsteem on natuke frustreeriv. Vormel 2s oleks märgatavalt kergem vajalikud 40 silma saada, aga seal sõitmine pole reaalne,” selgitas eestlasest roolikeeraja. Kui Jaapani sarjas peab Vips kokkuvõttes tulema kahe parema sekka, siis vormel 2s piisanuks esiviisikus lõpetamisest. “F2 on väga kallis ja see oleks Red Bullile suur väljaminek. Nad ei tahtnud seda teha ja mu perel pole ka sellist raha.”

Teisalt tunnistas Vips, et oleks rumal mõelda ainult superlitsentsi punktidele. “Red Bulli noortesüsteemis on sõitja alati surve all. Pole mõtet mõelda superlitsentsile. Eelkõige tuleb keskenduda võistlussarja võitmisele,” selgitas uuel hooajal Mugeni tiimis sõitev Vips.

Eestlase sõnul on keelebarjäär teinud Jaapanis kohanemise mõnevõrra keeruliseks. Teisalt on võõrsõitjad tõusva päikese maa sarjas näidanud varasemalt häid tulemusi ja vabandusi ta ei otsi.

“Euroopas on kõik väga tugevalt reguleeritud, aga Jaapanis võetakse asja vabamalt ja keskendutakse muudele asjadele. Erinev stiil vajab harjumist,” tunnistas Vips.

“Tegelikult on päris keeruline. Koosolekud toimuvad jaapani keeles ja mul on tehnik, kes juttu tõlgib. Aga ta ei tee seda väga hästi. Nad räägivad omavahel üle minuti ja mulle tehakse sellest inglise keeles 10sekundiline kokkuvõte,” kirjeldas eestlane. “Pean pidevalt paluma natuke täpsemaid selgitusi."

“Pierry Gasly, Stoffel Vandoorne ja Felix Rosenqvist on samas tõestanud, et siin saab häid tulemusi teha,” tõi Vips näiteid kõrgele tasemele jõudnud vormelisõitjatest, kes Jaapanist tuule tiibadesse saanud.