HAIGLAS: Meedikud Wuhanis koroonaviirusesse haigestunut transportimas.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
10. veebruar 2020, 13:30

VIDEO | KOROONAVIIRUS HIINAS: käib võidujooks surmaga (30)

„See on nüüd möödas. Ta ei hinga enam,“ ütleb meeleheitel naine. Tema isa lamas Wuhanis 5. haiglas. Selle kurva stseeni tõi avalikkuse ette vlogija Fang Bin.  

Fang Bin videotes nägi ka palju kottidesse pakitud laipu, seda nii haiglates kui veokites. Vlogija soovis näidata tõde Wuhanis toimuva kohta. Seda, et haiglad on puupüsti täis, inimesed surevad ja kahest kiirkorras püstitatud haiglast ei piisa, vahendab Welt Online. Need kaadrid on aga karjuvas vastuolus Hiina ametliku propagandaga, kus näidatakse ilukaadreid Wuhanis ehitatud uutest haiglatest. 

Võimudele mehe tegevus ei meeldinud. Ühe õhtul helises tema kodus uksekell. Ukse avamisel nägi Fang Bin kaitseülikondades mehi, kes soovisid mõõta tema kehatemperatuuri.  Põhjuseks toodi, et Fang Bin külastas päeval nelja haiglat. „Te käisite ohtlikes kohtades,“ ütlesid kaitseülikondades mehed. Fang Bin hakkas sissetungijatele vastu, kuid pärast väikest rüselust toimetati ta politseijaoskonda. Kaasa võeti ka tema sülearvuti ja nutitelefon.

Politseijaoskonnas kuulati Fang Bin üle ja teda ähvardati. Kuna tema videod olid juba üle maailma levinud, siis hakkasid sõbrad ja advokaadid meest otsima ning politsei lubas tal koju minna. 

Ka advokaat Chen Qiushi tegi Wuhanis videosid ja näitas neid YouTube vahendusel maailmale. oma videotes kritiseeris ta ka Hiina valitsust. Chen Qiushi jäi kadunuks läinud neljapäeval. Reede hommikul palus tema sõbranna Twitteri vahendusel abi mehe leidmiseks. Seejärel kuulsid Chen Qiushi pereliikmed, et otsitav on paigutatud karantiini.