ERMis avati Tartu maratoni juubelinäitus.Foto: Jassu Hertsmann
Talisport
11. veebruar 2020, 20:18

GALERII | Suusatada ei saa, vaatame siis vähemalt näitust! Tartu maraton 60

Eeloleval pühapäeval pidanuks Lõuna-Eesti kuppelmaastikul toimuma 47. Tartu maraton. Paraku on tänavune talv olnud pigem igavese hilissügise nägu, mistõttu olid korraldajad sunnitud vastu võtma otsuse, et maraton jääb ära ning asendatakse jalgsimatkaga Otepäält Käärikule. Kuid et tänavu möödub 60 aastat esimesest maratonist, seati Eesti Rahva Muuseumis ikkagi üles asjakohane näitus.

Tänasel väljapaneku avamisel olid kohal aegade jooksul maratoni korraldamisega seotud inimesed, aga ka need, kes päris esimestel aastatel ise suuskadel maratonirada mõõtsid. Tõsi, toona ei sõidetud Otepäält Elvasse nagu praegu, vaid esimesed maratonid tehti Tartust Käärikule ja hiljem Tartust Otepääle. Otepäält Elvasse sõideti esimest korda üldse alles 1996. aastal.

Juubelihõnguline näitus otsib muu hulgas vastuseid küsimustele, milline on olnud Tartu maratoni teekond läbi kuue aastakümne; kuidas on muutunud maratonil osaleja ning maraton ise osaleja jaoks ning millist rolli on maraton mänginud meie inimeste igapäevaelus ning rahvaspordi edendamisel? Milliseid vastuseid neile küsimustele antakse, saab ERMis kaeda kuni 12. aprillini.