Pilt pole otseselt artikliga seotud.Foto: TASS / SCANPUX
Kergejõustik
12. veebruar 2020, 08:32

Rootsi teivashüppeäss muutis sugu: olen alati tüdruk olnud, kuid teesklesin kutti (13)

Aastal 2000 kergejõustiku sise-EMil meeste teivashüppes hõbemedali võitnud Martin Erikssonist on 20 aastaga saanud naine. Praegu on tema nimi Veronica Eriksson (48).

"Olen alati tüdruk olnud, kuid teesklesin kutti. Viis aastat tagasi mõtlesin, et aitab küll. Olukord oli läinud liiga kaugele, seega pidin midagi ette võtma," vahendab Erikssoni taskuhäälingus Kommentatorerna öeldud sõnu Aftonbladet.

Ta on nüüdseks läbinud hormoonteraapia, näolõikuse ja muutnud ametlikult sugu. Lisaks on ta suguelundite kirurgia ootejärjekorras.

Märtsis 2000, kui ta Martinina Rootsi teivashüpperekordi 5.80ni nihutas ja olümpiakoha kindlustas, ei teadnud keegi, et mehe kehas peitub Veronica.

"Mul on sellest ammused mälestused, kuid tegin sporti ja muutusin mingis mõttes macho'ks. See on transnaiste seas üsna levinud, et nad liialdavad maskuliinsusega, et kuidagi tegelikkust peita. Minagi proovisin olukorda kompenseerida ja olla ekstramehelik. Sportlaskarjääri lõpuni õnnestuski mul seda alla suruda, kuid seejärel hakkasin mõtisklema, kas ma võiksin olla päriselt transseksuaal, sest see on nii kohutavalt haruldane."

Ta lõpetas oma tõelise identiteedi allasurumise julge lükkega, kui ilmus lihtsalt ühel päeval töö juurde kleidiga. Kusjuures suurem osa kolleegidest olid mehed.

"Ma polnud kellelegi midagi ütelnud, seega nad mõtlesid ilmselt, et mis värk on. Meil oli juhuslikult samal päeval suur koosolek ning mul õnnestus selle lõpust näpistada viis minutit ja kõigile ütelda, mis toimub. See oli suurepärane," rääkis Eriksson.

Markuse ja Veronica välimust saab võrrelda siin.