Ott Tänak ja Martin Järveoja Rootsi rajal.Foto: Reuters/Scanpix
WRC
16. veebruar 2020, 14:25

Rootsi ralli võitis Evans, Tänakule teine koht, Kalle Rovanperä tegi ajalugu (124)

Autoralli MM-sarja teise etapi ehk Rootsi ralli võitis Elfyn Evans. Britt juhtis võistlust esimesest päevast alates. Ott Tänak lõpetas teisel kohal ja Kalle Rovanperä jõudis läbi aegade noorima sõitjana poodiumile.

Neljapäeval toimus kaks testikatset: hommikul Torsbys ja õhtul Karlstadis. 

Reedel alustati tõsise võidusõiduga. Päeva suur üllataja oli Elfyn Evans, kes võitis kaks kiiruskatset ja juhtis reede õhtuks Ott Tänaku ees 8,5 sekundiga. Väga sümpaatse sõidu tegi noor Soome tulevikulootus Kalle Rovanperä, kes olenemata auto väljasuretamisest sprindikatsel jäi kokkuvõttes kolmandale kohale (+14,3).

Laupäeva neljal kiiruskatsel suuri muudatusi jõujoontes polnud. Elfyn Evans võitis kolm esimest kiiruskatset ja kindlustas liidripositsiooni. Ott Tänak, kes enda sõnul polnud veel Hyundaiga päris ära harjunud, hoidis üsna kindlalt teist kohta. Esinelikus oli lausa kolm Toyotat, sest eestlase seljataga pidasid tihedat heitlust Sebastien Ogier ja Kalle Rovanperä.

Pühapäeval pidi toimuma kaks Likenäse läbimist, kui sooja ilma ning vihma tõttu sõidetakse katse läbi vaid korra. Punktikatse võitis Kalle Rovanperä, kes suutis kokkuvõttes Sebastien Ogier`st mööda minna ja poodiumile tõusta. Tänak võttis punktikatsel neljanda koha eest kaks punkti ja jäi kokkuvõttes teiseks. Evans võttis viimast sõitu arusaadavalt rahulikult ja punktikatsel esiviisikusse ei mahtunud.

Rootsi ralli tulemused:

Rootsi ralli tulemused Foto: Ekraanitõmmis

MM-sarja üldseis peale Rootsi rallit:

  • Thierry Neuville 42 punkti
  • Elfyn Evans 42
  • Sebastien Ogier 37
  • Kalle Rovanperä 30
  • Esapekka Lappi 24 
  • Ott Tänak 20
14:20
Rootsi ralli tulemused (Ekraanitõmmis)
14:18
Punktikatse tulemused (Ekraanitõmmis)
14:15

Evans tuleb katse väga rahulikult läbi ehk punktid peaksid jagunema järgnevalt: 
Rovanperä 5
Neuville 4
Ogier 3
Tänak 2 
Lappi 1

14:14

"Ei saa väga kurta. Autol kiirust on, aga pean masinat veel õppima"

14:14

Tänak tuleb punktikatse finišisse alles neljanda ajaga. Kaotust Rovanperäle 4,6 sekundit. Kahju!

14:12

Nüüd ootame Tänakut! 

14:11

"Oli keeruline nädalavahetus ja ma polnud viimasel katsel piisavalt julge. Vähemalt saame Mehhikos hea stardipositsiooni," proovis Ogier olukorrast positiivset leida.

14:10

Ogieri kaotust Rovanperäle 3,9 sekundit ja läheb hetkel kolmandaks ka Neuville`i seljataha. 

14:09

Paistab, et Rovanperä võtabki poodiumikoha! Ogier on rajal võrreldes soomlasega kõvasti aega kaotanud! Super!

14:08

Tänak tuleb poolel maal Rovanperäst 0,2 sekundit aeglasemalt. Aga nüüd ootame Ogier finišit!

14:07

"Mul pole aimugi, kas sellest sõidust piisab Ogier`st möödaminekuks. Andsin endast kõik! Esirehvid on täiesti surnud," selgitas Rovanperä. 

Poole katse peal edestab Rovanperä Ogier`d 0,7 sekundiga, mis tähendab, et soomlane läheks prantslasest mööda!

14:06

Rovanperä edestab punktikatsel Neuville`i 3,7 sekundiga! Noor soomlane vajutas väga julgelt ja Tommi Mäkinen on ilmselgelt rahul.

14:03

"Oli väga keeruline. Hooti ma ei kontrollinud masinat, mis libises omatahtsi. Ma lõpus enam ei julenud vajutada," kirjeldas Lappi ajakaotust.

14:02

Esapekka Lappi kaotab Neuville`le 3,1 sekundit. Punktikatsel saab pähe, aga kokkuvõttes jääb soomlane 1,4 sekundiga ette!

14:00

Rajal on ka Ogier ja Rovanperä. Tuletame ka selle meelde, et kolmandat ja neljandat kohta lahutab ainult pool sekundit! Rovanperä oleks kolmandaks tulemise korral läbi aegade noorim poodiumile jõudev WRC-sõitja.

13:59

"Pidime vajutama punktide teenimiseks. Aga kaotasime auto esiotsa pidamise, mille järel kaotasin enesekindluse," selgitas Neuville

13:58

Neuville paneb taganttulijatele kõva märgi maha. Edu Sunineni ees 15,1 sekundit!

Tuletame meelde, et Thierry edestas Lappit enne etappi 4,5 sekundiga

13:55

Hyundai kolmas number Craig Breen jääb Suninenile 1,5 sekundiga alla. Iirlasel pole ka erilist põhjust rõõmustamiseks, sest suurde mängu ta ei sekkunud.

"Personaalselt pole Rootsi ralliga rahul. Tahtnuks poodiumikohtade eest võistelda, aga üldjoontes oli kena nädalavahetus," selgitas Breen.

13:53

Neuville tuleb tagant väga kõva hooga, sest belglane edestab poole katse peale Breeni ja Sunineni pea kümne sekundiga! Läheb põnevaks!

13:51

Rootsis täiesti lati alt läinud Teemu Suninen paneb uue põhja: 11.13,9

"Kahju, et me ei saanud Rootsist eriti punkte. Viimane katse oli ka keeruline. Peame nädalavahetust analüüsima ja loodetavasti läheb Mehhikos paremini," ütles väga hapu nöoga Suninen, kes esimeses kurvis suutis auto välja suretada.

Loe rohkem