Rallipiirkond on suuresti lumevaba, kuid mõnele kiiruskatsele on tekitatud ka jääkiht, mis võiks esile tuua muuhulgas ka soomlaste trumbid.Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
WRC
13. veebruar 2020, 14:18

ÕL ROOTSIS | Analüüs: kolm potentsiaalset üllatajat, kes sihivad Rootsi ralli segastes oludes poodiumit

Nädalavahetusel toimuval Rootsi rallil tasuks lisaks harjumuspärastele poodiumikohtade nõudlejatele hoida pilku peal neil kolmel rallisõitjal.

Elfyn Evans - selle hooaja must hobune. Mees, kes kemples Monte Carlos ralli finišini meeskonnakaaslase Sebastien Ogier'ga teise koha nimel, kuid pidi kuuekordsele maailmameistrile lõpuks alla vanduma, tegi siiski väga tubli soorituse, mistõttu väärib sel korral - ja loodetavasti ka edaspidi - erilist tähelepanu. Rootsi keeruliste teeolude tõttu, mis soosib selgelt varem startinuid, on tal tänu Montes saavutatud kolmandale kohale hea šanss ka kõige kõrgemasse mängu sekkuda.

Elfyn Evans. Foto: AFP/Scanpix

Kalle Rovanperä - kui kodune Soome ralli välja arvata, võiks eeldada, et nooruke Kalle, kes teeb enda esimest hooaega WRC autoga, tunneb ennast Rootsis kõige mugavamalt. Tõsi - tänavune Rootsi ralli ei ole ilma tõttu selline nagu rallisõitjad sooviks, kuid ei tasu siiski Kalle n-ö kodust kasvatust talverallide sõitmise seisukohast alahinnata. Veelgi vähem fakti, et erinevalt kõikidest teistest WRC pilootidest, on temal ainsana sellest aastast juba üle 200 lumise võistluskilomeetri sõidetud, sest osales jaanuari keskel Rovaniemi lähistel peetud Arctic Lapland Rallyl, mille ka küllalt tuntava eduga võitis. 

Kalle Rovanperä. Foto: AFP/Scanpix

Esapekka Lappi - ilmselgetel põhjustel leiame sellest nimekirjas järjekordse soomlase. Monte Carlo ralli oli esimest korda Ford Fiesta WRC roolis olnud Lappile küll korralik katsumus, seda eelkõige iseendaga võitlusel, sest ralli algfaasis kippus tal varsti juba halvaks harjumuseks muutuv võitlus omaenda ebakindlusega sõitu rikkuma, kuid võidusõidu edenedes leidis siiski hea tunde ning läbi selle ka kiiruse ja rütmi. Tulemuseks igati tubli neljas koht, andes hooaja teiseks etapiks kuigivõrd soodsa stardipositsiooni, mis hea tuju ja õnne korral võivad tema ja Janne Fermi tandemi ka nüüd medalinõudlejate hulka viia. 

Esapekka Lappi. Foto: Reuters/Scanpix

* * *

Ühel poolt ei saa mainimata jätta ka Teemu Sunineni, kes tegi mullusel Rootsi rallil kuni kümnenda kiiruskatse sõiduveani väga korralikku tempot, kuid tänavused rasked teeolud ning alles seitsmendana startimine ei luba siinkirjutajal Teemule muud kui kindlat meelt soovida, sest tema rallinädalavahetus tuleb pigem vaevaline enesekontrolli nõudev katsumuste rada kui mõnus kimamine lumistel teedel. Testikatsel tehtud spinn ilmselt enesekindlust ei lisanud.