KUHU VAATAD, PEATREENER?: Allar Levandi mõtlik pilk on suunatud tulevikku. Paari kuu jooksul selgub, kas tema lootused lähevad täide või mitte. Foto: Mati Hiis
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
23. november 2000, 00:00

Allar Levandi ootab läbimurret

“Oleme surutud vastu seina,” tõdes Eesti kahevõistluskoondise peatreener Allar Levandi. “Algaval hooajal peaks sündima läbimurre, kuigi varuvariant jääb,” jättis Levandi taganemistee.

Pärast kaht kesist talve ei taha Levandi püstitada ultimatiivset küsimust: kas nüüd või mitte kunagi? “Ei tohi unustada, et meil on noor võistkond. Mis siis, kui mõni areneb hüppeliselt hoopis ülejärgmisel talvel? Loodan ühelt-kahelt mehelt läbilööki, kuid ei hüppa mingil juhul poole tee peal maha,” ütles Levandi.

Juunioride koondis, kellele vuntsid ette joonistatud

Peatreenerina heidab Levandi iseendale ette sinisilmsust. “Koondist juhendama tulles lootsin, et kõigil on eeltöö tehtud. Tegelikult vajas noormeeste hüppetehnika ümberõppimist, töössesuhtumises leidus parandamise varu. Meil on juunioride meeskond, kellele vuntsid ette joonistatud. Piimahabemed nii kogemuste kui ettevalmistuse poolest,” leidis Levandi.

Levandi tuletas meelde, et kahe põlvkonna vahel tekkis sügav auk. “Kui vanad lahkusid, polnud noored kohe valmis neid asendama,” selgitas peatreener.

Samas tunnistas Levandi, et Soomel kestis mõõnaperiood veelgi kauem. “Võrrelda meid Soomega siiski ei saa,” lisas Levandi. “Soomlased alustasid nullist. Praegused tegijad olid väikesed lapsed, kui eelmine põlvkond loobus. Lisaks hüppemägede rohkus, pidev talvine lumikate, ala populaarsus. Soomlased võivad suure valiku juures riskida, meie peame üksikuid andeid hoidma kui pilpa peal.”

Teadlikult kõrgete eesmärkide suunas

Levandi tõstis esile, et kõik tema õpilased on püstitanud kõrged sihid. “Eesmärk pole tulla Eesti meistriks, vaid jõuda rahvusvahelisele tasemele. Algul pääseda A-gruppi, siis püsima jääda, seejärel tippude sekka tungida,” rääkis Levandi.

Treener mäletas, et temagi polnud 19aastaselt veel küps sportlane. “Selles vanuses ma veel ei teadvustanud, kuhu tahan jõuda. Tegelesin kahevõistlusega oma lõbuks. Praegused koondislased pole minust selles mõttes maha jäänud,” võrdles Levandi ennast õpilastega.

Eesmärkide poole pürgimine nõuab meistri hinge ja pühendumist. Et tema õpilastel oleksid taolised omadused, Levandi ei kinnita ega lükka ümber. “Kõik võiksid paremini teha, keegi pole ideaalne. Ka minul kui treeneril on oma puudused,” vastas Levandi.

Põhja-Ameerika kaudu A-gruppi

Suvel tõstis Levandi seitsme koondislase treeningukoormusi 20 protsendi võrra. Maist novembrini on mehed laagrites viibinud sada päeva. Koondislastest kaks meest pääseb Salt Lake City ja Calgary B-grupi etappidele tööd tulemusteks vormima. Valik tehakse järgmisel nädalal Soomes katsevõistluste järel.

Levandi ei hädalda, et kõhna rahakoti tõttu piirdub Eesti koondis USAs ja Kanadas vaid kahe mehega. “Suusaliit on mittetulundusühing, kes ei pea kuskilt raha võtma ja andma. Mind palgati mitte ainult treenerina, vaid ka sponsorite otsijana. Õige oleks muidugi keskenduda treeneritööle, ent Eesti jaoks oleks see liiga roosiline variant. Oleme Mati Alaveriga justkui laia profiiliga traktoristid,” muigas Levandi.

Et Salt Lake City võistlus läheb kirja eelolümpiana, siis toetab olümpiakomitee ühe võistleja ja treeneri sõitu. “Parem kui mitte midagi, meie praegune tase suuremat toetust ei eeldagi,” jäi Levandi tagasihoidlikuks.

Läbimurret A-gruppi ootab Levandi eelkõige 19aastaselt Jens Salumäelt. “Tema oli ainus, kelle hüppetehnikaga võis kohe enam-vähem rahule jääda. Murdmaasõidus on ta järjest paremaks läinud,” põhjendas Levandi ootusi.

Teiseks pakub peatreener Tambet Pikkorit, kuid paneb küsimärgi. “Tambeti ettevalmistust on häirinud vigastused,” lisas Levandi. Pikkori-vendadest noorim on ennast korra heast küljest juba näidanud - neli talve tagasi üllatas ta Trondheimi MMil 18. kohaga. “Kõik Pikkorid on ühel hetkel järsku tõusnud ja siis tagasi vajunud. Ei oskagi seda põhjendada, ehk on küsimus geenides,” arvas Levandi.

Jens Salumäe valmistab maitsvaid suppe

Eesti kahevõistluskoondisel on välislaagrites peakokk omast käest võtta - Jens Salumäe õpib kutsekeskkoolis toiduvalmistamist.

“Et odavamalt läbi ajada, peamegi ise toitu tegema. Jens seisab pliidi ääres, kokamüts peas ja ruudulised püksid jalas, nagu Imre Kose,” naeris Levandi. “Teisedki osutavad toidutegemisel abi, aga Jens koostab menüü. Tema supid on tõesti maitsvad.”

Salumäe tegi kevadel otsuse lahkuda Spordigümnaasiumi Otepää filiaalist. “Olime sellele algul vastu, kuid kokkuvõttes osutus Jensi samm õigeks. Kokandus sobib talle paremini kui matemaatika. Ka sportlase sisemine rahu on tähtis,” sõnas Levandi.

Allar Levandi vahetas suusad uiskude vastu

Peatreener Allar Levandi enam tööst vabal ajal suusatama ei kipu. Abikaasa Anna eeskujul on ta uisud jalga pannud.

Tõsi, Allar ei tegele iluuisutamise, vaid jäähokiga. “Mängin harrastajate liiga võistkonnas nimega Mark-Winner,” tutvustas Levandi uut huviala. “Suusaveteranina võisteldes ma midagi uut enam ei õpiks, aga hokis võin veel areneda.”

Levandi sõnul käib harrastajate liigas tõsine andmine. “Päris tihti on platsil kolm meest kolme vastu ja karistuspink mängijaid täis. Kaklused käivad asja juurde, ükskõik millisel tasemel need matšid ka pole,” naeris Levandi.

Eesti kahevõistluskoondis

* Roomet Pikkor (24)

* Villu Teder (22)

* Rauno Pikkor (22)

* Tambet Pikkor (20)

* Jens Salumäe (19)

* Tiit Orlovski (18)

* Vahur Tasane (17)

B-grupi esimesed etapid

* Salt Lake City: 8. detsember sprint, 9.-10. detsember tavaline etapp, 12. detsember ühisstart + hüpped K120 mäelt.

* Calgary: 15. detsember sprint, 16.-17. detsember tavaetapp, 19. detsember hüpped K114 mäelt + sprint.

* Pärast kuut etappi toimub ümberarvestus A- ja B-grupi vahel.