Torsby kiiruskatse, kus mullu sõideti lumel. Seekord tullakse piike kulutama külmunud kruusale.Foto: Kaarel Täll
WRC
14. veebruar 2020, 12:10

ÕL ROOTSIS | GALERII | 2019 vs. 2020 ehk Kuhu kadus lumi, mis Tänaku imelise triumfini viis (2)

17. veebruar, aasta 2019. Ott Tänak ja Martin Järveoja näitavad Torsby lennujaama kõrval asuval Rootsi ralli punktikatsel pöörast kiirust ja kindlustavad maksimumpunktid. Teed ja metsad on lumised, ralli talvine. 14. veebruar, aasta 2020. Jalutame mööda täpselt sama kiiruskatset ja vaated on trööstitud. Ilmataat otsustas mäkra mängida.

Kuigi Torsbyst põhja poole jäävatel kiiruskatsetel leiab ka lund ja jääd, siis siin viitavad talvisele rallile vaid üksikud külmakraadid, mida näiteks kolmapäeval veel polnud. Ometi tulevad hommikul Norras kihutanud Tänak ja Järveoja peagi siia Torsbysse, kus kohaliku aja järgi kell 15 sõidetakse 2,8 km pikkune publikukatse. Lühidalt öeldes on tegemist lihtsalt rahvale mõeldud vaatemänguga, mis lõhub kõvasti Rootsis kohustuslikus korras kasutatavaid piikrehve.

Torsby kiiruskatse, kus mullu sõideti lumel, seekord tullakse piike kulutama külmunud kruusale. Foto: Kaarel Täll
Ott Tänak ja Martin Järveoja aasta eest toimunud Torsby kiiruskatsel. Foto: AFP/Scanpix

Kuigi veel eile kuulis spekulatsioone, et ehk jääb Torsby kruusasõit üldse ära, siis reede hommikul käib katse peal vilgas töö. Lisaks on korraldajatel arvel iga läbitud kilomeeter. Nimelt on tänavust rallit kehva ilma tõttu juba praeguseks nii palju lühendatud, et reeglid lubavad väga napilt välja jagada maksimaalse hulga MM-punkte. Kui mõni katse peaks veel ära jääma, võib juhtuda, et võitja ei lähegi siit koju tavapärase punktisaagiga. Seega võib praegu eeldada, et Torsby kiiruskatse läbitakse nii reedel kui ka laupäeval.

Torsby kiiruskatse, kus mullu sõideti lumel, seekord tullakse piike kulutama külmunud kruusale. Foto: Kaarel Täll
Ott Tänak ja Martin Järveoja kindlustasid mullusel Torsby kiiruskatsel omale maksimumpunktid ja sillutasid teed MM-tiitlile. Foto: Imago Sport/Scanpix

Ilmataati kirutakse siin aga kõvasti. Kui vaadata eelmise aasta punktikatse videot, siis on raske ära tunda, et tegelikult kõnnin praegu mööda täpselt sama rada. Kokkuvõttes võib muidugi reedest hommikut täielikuks õnnestumiseks pidada, sest eelmistel päevadel oli kõigi hinges suurem või väiksem kahtlus, kas üldse tasus Rootsi kohale tulla. Nüüd viitab kõik sellele, et korraldajad on ilmataadist vähemal mingil määral jagu saanud.

Torsby kiiruskatse, kus mullu sõideti lumel, seekord tullakse piike kulutama külmunud kruusale. Foto: Kaarel Täll
Teemu Suninen aasta eest toimunud Torsby kiiruskatsel. Foto: Imago Sport/Scanpix