MURELIK: Jari-Matti Latvala ei tea, mis tulevik toob.Foto: Reuters/Scanpix
WRC
14. veebruar 2020, 14:28

ÕL ROOTSIS | Latvala tragöödia: kas Soome legendi karjäär ongi läbi? (3)

Soome rallilegendi Jari-Matti Latvala edasine karjäär ripub juuksekarva otsas. 34aastane soomlane tuli tänavusele Rootsi MM-rallile erasõitjana, et tõestada tehasetiimidele oma taset. Ta käis välja tohutu hulga isiklikku raha, kuid Toyota WRC masin vedas teda alt.

Latvala kaotab kolme kiiruskatse järel liidrile ehk Elfyn Evansile kahe ja poole minutiga. Praegu pole veel teada, mis mure autol on, aga soomlane ise eeldab, et tegemist on elektroonikat puudutava probleemiga.

Kolmanda kiiruskatse järel ajakirjanike ette astudes suutis Latvala küll naeratada, kuid tegelikult teab ta isegi, et rallikarjääri jätkamine muutub üha kahtlasemaks. Meenutame, et tegelikult on Latvala 34aastane, ehk Ott Tänakust vaid kaks aastat vanem. Tema hingel on 18 MM-etapi võitu ja 67 poodiumikohta. Tundub isegi ebaloogiline, et Latvalale käimasolevaks aastaks töökohta ei jagunud. Kuid mullu tegi ta oma elu kõige kehvema aasta – saatuslikuks said mured isiklikus elus, mis mõjutasid ka tööd.

Jari-Matti Latvala kihutamas Rootsi ralli testikatsel. Foto: Reuters/Scanpix

„Sõitsin mööda maanteed ühelt kiiruskatselt teisele... Ja tekkis täielik lootusetuse tunne. Olime Juhoga (kaardilugeja Juho Hänninen – toim) lihtsalt vait, meil polnud millestki rääkida. Muidugi sõidan siin edasi, aga me ei võitle enam millegi nimel. See on lühike ralli ja eks ma proovin lihtsalt mõnel kiiruskatsel väga tugeva tulemuse teha, aga kokkuvõttes pole ju vahet,“ pajatas ta Õhtulehele.

„Ma ei kujuta ette, mida tulevik meile tuua võib. Praegu on ainus eesmärk autoga hooldusalasse sõita ja välja uurida, milles on probleem. Minu praegune olukord on lihtsalt selline, et kõik tekitab tohutut frustratsiooni. Tunne oleks hoopis teistsugune, kui teeksime kaasa kogu hooaja. Siis on aega vigade paranduseks. Mul seda pole,“ jätkas Latvala.

Kui jutt läheb järgmisele potentsiaalsele MM-rallile, muutub soomlase jutt ümmarguseks, sest tegelikult ei oska ta öelda, millal ja kas teda uuesti WRC autos näeb. „Pean selle üle tõsiselt mõtlema ja oma inimestega arutama. Pole kahtlustki, et tahan sel hooajal veel sõita, sest siin läks kõik aia taha. Tahan uut algust ja võimalust. Siin mul seda pole,“ ütles ta.

* * *

Thierry Neuville'i kommentaar kolmanda kiiruskatse järel:

„Kiiruskatsetel on igati korralikud olud. Tõsi, jääkiht oli päris õhuke ja kruus pressib alt välja. Tagapool sõitnud meestel olid juba teistmoodi tingimused. Meie jaoks on iga kurvi taga palju avastamist, aga kokkuvõttes leidsime hea rütmi ja olen hommikuga rahul. Vahe liidriga on küll 22 sekundit, aga keskendume peamiselt põhirivaalidele ehk Ott Tänakule ja Sebastien Ogier’le. Praegu isegi rohkem Ogier’le ja tema on kõigest viie sekundi kaugusel.“

Thierry Neuville nokitseb auto kallal. Foto: Kaarel Täll