Maailmameister Marte Olsbu Röiseland.Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
14. veebruar 2020, 17:18

Laskesuusatamise MM | Kaks naiste sprindi medalit said üllatava omaniku, Oja tegi elu parima MMi tulemuse (3)

Anterselvas toimuva laskesuusatamise MMi esimese individuaalse kulla ehk naiste 7,5 km distantsi võitis norralanna Marte Olsbu Röiseland ajaga 21.13,1.

Röiselandi edu võti oli kiire suusatamine ja peaaegu veatu laskmine. Üks trahv püstitiirus oli tänase võistluse kontekstis väga tubli tulemus. Muide, 29aastane norralanna oli enne starti viiekordne maailmameister, kuid kõik kuldmedalid olid võidetud erinevates teatesõitudes, sealhulgas eile segateates.

Ülejäänud medalid võitsid täielikud üllatusnaised. Hõbeda saab kaela puhtalt lasknud ameeriklanna Susan Dunklee, kes veel 300 meetrit enne lõppu hoidis liidrikohta, kuid oleks tagasirgel väsimusest peaaegu pikali kukkunud (vt allolevat videot) ja finišeeris Röiselandist 6,8 sekundit hiljem. See on 34aastase naise teine MM-medal 2017. aasta Hochfilzeni mass-stardi kõrval.

Pronksmedali viib endaga 27aastane tšehhitar Lucie Charvatova (1; +21,3), kel pole varasemast karjäärist ette näidata ühtki medalit ega MK-sarja poodiumikohta.

Kolmest eestlannast tegi parima tulemuse Regina Oja, kes eksis lamadestiirus viimasel lasul ja sai lõpuks 30. koha (+1.21,8). See on pika puuga tema karjääri parim tulemus MMil, sest mullu Östersundis oli ta parimal juhul 58.

Oja ETV2 otse-eetris: "Ei tea, kas eilne oli veel tugevasti jalgades või sattus lihtsalt natuke kehvem päev. Kohe alguses oli tunda, et pole kerget minekut. Teisel ringil pidin oma plaani natuke ümber mängima, hakkasin iga rajaosa võtma kui omaette eesmärki, mis mind suuresti ka finišisse aitas. Jään päevaga rahule, aga üleüldine tänase päeva vorm oli natuke kehv."

Johanna Talihärmgi võinuks ületada oma tipptulemuse (20. koht), kui ta poleks eksinud püstitiirus viimasel lasul. 150meetrise trahviringi tõttu sai ta Oja järel 31. koha (+1.22,0).

"Eksimus kella nelja suunas," kommenteeris koondise peatreener Indrek Tobreluts vahetult pärast laskmist ETV2 otse-eetris. "Ta võttis küll hoo maha, aga ikkagi. Olud olid ka rasked, tuul puhus päris korralikult sel hetkel. Punnitas, aga kahju sellest ühest." 

Talihärm ETV2 otse-eetris: "Hooaja parim sõit vist jah. Sellest ühest trahvist on kahju, oleksin kindlasti võimeline selle alla laksma. Siin on üliraske lasta nagu paljud on näidanud. Hapnikupuudus tekib tiirus kahtlemata. See tekitab vigu, mida on lihtne teha, kui hapnikuvõlg on suur.

Alles nüüd hakkan mõtlema sellest (viimasest lasust – M. T.), võistluse ajal polnud aega mõelda. Ise arvan, et võib-olla natuke kiirustasin selle lasuga, ei teinud seda korralikult ära. Mõtlesin, et ei jää seda punnitama nagu eelmine kord (viide Östersundi MMi sprindile – M. T.). Seekord lasin siis võib-olla liiga kiiresti."

Tänavu tervisega kimpus olnud Tuuli Tomingas eksis kokku neljal lasul ja sai lõpuks 75. koha (+3.01,3).

Tomingas ETV2 otse-eetris: "Sõidutunne oli tõesti parem kui mul muidu on olnud. Esimesed suutsin kontrollitult sõita, aga ei saa aru, miks lasud mööda läksid. Ma ei ole kursis, kuhu need täpselt läksid. Tiirus polnud kõige lihtsam, aga kõik lasid trahve. Mis teha, see on biatlon."

Päeva üks suuremaid ebaõnnestujaid oli norralanna Tiril Eckhoff, kes tegi kokku kuus möödalasku ja sai 59. koha (+2.08,0) ehk pääses eelviimasena pühapäevasesse 10 km jälitussõitu.

Tänased parimad (kliki pildil):

Tänased parimad laskjad ja suusatajad (kliki pildil):

Suusarajal oli eestlannadest kiireim Talihärm, kes kaotas Denise Herrmannile 1.30,2, mis tähendas päeva 46. aega. Oja oli suusarajal 60. (+1.48,9) ja Tomingas 62. naine (+1.53,4).