Jean Todt Rootsis.Foto: AFP/Scanpix
WRC
16. veebruar 2020, 09:26

FIA president Jean Todt: sellisel kujul Rootsi MM-rallit rohkem ei toimu (2)

Rahvusvahelise autospordiliidu (FIA) presidendi Jean Todti sõnul tegid Rootsi MM-ralli korraldajad tänavustes oludes suurepärast tööd, kuid sarnast lumetut võistlus järgnevatel aastatel ei toimu.

Rootsi MM-rallit väisanud FIA juht näitas kohalolekuga solidaarsust rasketes oludes võistluse organiseerimisega hakkama saanud korraldajatega. Talveralli sõideti planeeritust üle kahe korra lühemal distantsil ja lõppeks tulevad masinad rajale vaid üheksal kiiruskatsel.

“Oleme kõik tekkinud olukorras süüdi, sest me pidanuks seda ette nägema kaks-kolm aastat tagasi,” selgitas Jean Todt portaalile DirtFish. “Rootsi ralli peab toimuma lumel ja viimased aastad on olnud lumevaesed. Me seisame silmitsi globaalse kliima soojenemisega.”

Hetkel pole veel täpselt teada, mis muudatusi tuleval aastal tehakse. “Usun, et oleme kõik saanud kogemuse võrra rikkamaks. On väga oluline, et saime ralli sellel nädalal korraldatud, aga sama olukord ei tohi korduda,” sõnas Todt. “Sellistes tingimustes rohkem ei sõideta ja olen juba Rootsi ralli korraldajatega tuleviku osas suhelnud.”

Todti sõnul on hetkel pall Rootsi korraldustiimi käes. “Ootan ettepanekuid. Meie soov on, et Rootsi ralli toimuks ka tulevikus, aga võetaks arvesse viimaste aastate kogemus.” Kuna Rootsi rallil on olemas koht järgmise aasta kalendris, siis suure tõenäosusega ootab FIA korraldajatelt võistluse põhja poole viimist.

Ka WRC juht Oliver Ciesla sõnul on peamine leida Rootsis toimiv lahendus. “Peamine on, et suudaksime pikalt ette planeerida, et talveralli on talveralli,” selgitas Ciesla. “See pole lihtne. Me ei saa vähem kui aastaga tekitada talverallit Kanadasse või Venemaale.”