Tartu maratoni juubelimatk Otepäält Käärikule.Foto: Aldo Luud
Talisport
16. veebruar 2020, 15:38

SUUR GALERII | Tuhat matkajat tähistasid Tartu maratoni suurt sünnipäeva. Hobusemäel nähti isegi lund! (23)

„Oleks seda teadnud, oleks suusad kaasa võtnud!” ähkis nii mõnigi Tartu maratoni juubelimatkast osa võtnud spordisõber, kui teel Otepäält Käärikule tuli vallutada 172 meetri kõrgune Hobusemägi. Sest imede imede ime – kui mujal oli maastik tänavusele talvele omaselt kõle ja lumeta, siis Hobusemäe üht nõlva kattis täiesti arvestatav lumevaip.

Esmaspäeval olid Tartu maratoni korraldajad sunnitud teatama, et midagi pole parata: lumepuudusel tuleb meie talvine laulupidu seekord ära jätta. Kui kolme aasta eest sõideti maratoni Tehvandi suusastaadioni ümber lühikesel ringil, siis nüüd ei olnud ka see võimalik, sest kunstlume tootmiseks vajalikke külmakraade pole lihtsalt olnud.

Ent korraldajad käisid lohutuseks välja alternatiivse plaani: et sel aastal möödub 60 aastast esimesest Tartu maratonist, ehk täpsemalt suusamatkast Tartust Käärikule, saavad huvilised end ikkagi maratonipäeval liigutada. Küll jalgsimatka vormis, kas 17 või 27 kilomeetri pikkusel distantsil.

Matkarada viis osalejad Pühajärve-äärsetele teedele, kuulsale Kekkose rajale ja kohtadesse, mis kattuvad Tartu suusamaratoni rajaga, näiteks Harimäel. Matkale pani end kirja 1108 inimest, kellest starti tuli 1024. Kokku tulid kaunist Lõuna-Eestit avastama 18 erineva riigi matkajad.

Ekstreemsed mälestused mullusest

Tänane hommik oli Tehvandi suusastaadionil just selline nagu tänavune „talv” olnud ongi: paari plusskraadi, tugeva tuule ning pilvise taevaga. Õnneks ei sadanud vähemasti vihma ning matkale asunud inimesed olid igati positiivselt meelestatud, kuigi tõdeti, et muidugi oleks tahtnud suusatada.

Tartu mehe Marek Ilvese jaoks oleks tänavu tegemist olnud üldse elu esimese täispika Tartu maratoniga, kuid ta tunnistas, et tegelikult on hea, et viimasel minutil imet ei sündinud ning 63kilomeetrist suusasõitu ette võtma ei pea.

Ta on end küll vormis hoidnud jooksmisega, kuid suusatada on Tähtvere spordipargis saanud täpselt 10 kilomeetrit. „See oleks olnud paras piin, kui oleks pidanud sellise ettevalmistuse pealt maratoni sõitma,” tõdes Ilves.

Seevastu õed Jane Saag ja Tiiu Kukkela arvasid, et maratoni oleks nad läbi sõitnud igal juhul, sest liigutatud on piisavalt: käiakse ujumas, rattaga sõitmas, niisama jalutamas.

„Poleks probleemi olnud, lihtsalt rahulikult oleks pidanud asja võtma. Näiteks eelmisel aastal sõitsin maratoni nii läbi, et üheksandal kilomeetril tuli saapatald lahti. Aga kuidagi ma ära lööberdasin, mis siis, et pärast oli kogu keha sinikaid täis” naeris Paides elav Jane Saag.

„Eelmine aasta oli üldse ekstreemne: mina määrisin suusad üle ja tulin mäest alla sada kilomeetrit tunnis. Pidin siis igas teeninduspunktis paluma, et pange pidamist,” lisas Tiiu Kukkela.

Marcialongale maratoni sõitma?

Kui Jane jaoks oleks tegemist olnud 8. Tartu maratoniga, siis Tiiu oleks saanud sel aastal tähistada juba oma 25. maratoni. „Eks ta kurb on, aga mis sa teed, ilma vastu ei saa,” nentis Tartus elav Tiiu.

"Ei teagi mis järgmistel aastatel saab. Kui kliima soojenemine jätkub, siis tuleb vist hakata käima Itaalias Marcialongat sõitmas,” viskas Jane musta huumorit.

Tallinna mees, kõva harrastussportlane Meelis Kalda võttis aga matka ettevalmistusena tänavu ees seisvateks triatloniteks ja muudeks maratonideks.

„Kahju, et suusatada ei saa, aga hea, et vähemalt selline tore asendustegevus pakuti välja. Sest maratoni 60. aastapäev ikkagi – seda peab võimalikult pidulikult meeles pidama,” tähtsustas Kalda, kelle jaoks oleks tänavune olnud elu kuues Tartu suusamaraton.