Kuu aja pärast tuhiseb Tormis Laine alla MK-sarja nõlvadelt.Foto: Erakogu
Talisport
17. veebruar 2020, 07:00

Hooaja eesmärgi täitnud Tormis Laine: rõõmustamiseks pole palju aega, sest mõtlen suurelt

Mäesuusataja Tormis Laine (19) täitis eelmisel nädalal Lõuna-Koreas Bears Townis hooaja eesmärgi ja ühe eluunistuse, kui parandas slaalomis FIS-punkti piisavalt palju, et pääseda starti MK-sarjas.

„Olen juba liiga palju MK-sarja telekast vaadanud, nüüd on aeg ise midagi teha,“ lausus Laine eile rõõmsalt Õhtulehele. „Hooaja eesmärk on täidetud! Kõik, mis juurde tuleb, on boonus. Aga rõõmustamiseks pole palju aega, sest mõtlen suurelt ja eesmärk on ikkagi olla kunagi maailmakarika tipus. Peale saamine on lihtsalt väike samm teel suure eesmärgini.“

Ühtlasi andis õnnestumine eestlasele kindlust, et otsus keskenduda pärast keskkooli 100% spordile, mitte püüda sinilindu USA ülikoolisüsteemi kaudu, osutus õigeks. „Nüüd võib küll öelda, et mul pole asja sinna ülikooli, sest tase on piisavalt kõrge. See on kindel, et jätkan sajaprotsendilise keskendumisega spordile ilma koolita,“ teatas Laine.

Ta osales Koreas kaheksa päeva jooksul kuuel Aasia kontinentaalkarikasarja võistlusel. Esmalt sai ta Yongpyongi olümpiaradadel suurslaalomis 18. ja slaalomis 5. koha, millele järgnesid Bears Townis suurslaalomi 29. ja 18. koht ning slaalomi 17. ja 7. koht. MK-sarja aitavad ta 5. ja 7. koha eest teenitud FIS-punktid (vastavalt 25,16 ja 22,28), mis kergitavad ta homme avaldatavas edetabelis varuga 150 parema sekka. 

Eesmärk täitus, kuid Laine ei jäänud tehtuga 100% rahule. Ta leiab, et on võimeline sel tasemel sõitma võidu peale, kuid määravaks sai mitu asja. Esiteks võttis ta vähem riske, sest teadis, et vajab MK-sarja kvalifitseerumiseks kolmest slaalomist kaht väga head tulemust ega saa endale lubada katkestamist. Teiseks sai ta Yongpyongis avalaskumiseks loosiga kehvavõitu stardinumbri.

Lisaks saabus Koreasse Bears Towni võistluste ajaks soojalaine. Kui Yongpyongis sõideti 20kraadise pakasega ja Laine lõikas kõvasti kasu detsembris Hiinas hangitud teadmistest, siis Bears Townis näitas termomeeter viis kuni kümme soojakraadi. Sellistes oludes olid Hiina-teadmised kasutud ning Laine läks esimesel slaalomivõistlusel alt varustuse valikuga. Õnneks tegi ta koos isa Tiimariga järgmiseks päevaks õiged järeldused ja tänu sellele piisavalt hea võistluse. Kogu tuuril oli abi ka varem kohale minemisest ja kahest Korea koondisega tehtud trennist.

Tänavu on MK-sarjas jäänud pidada veel kolm slaalomietappi: nädala lõpus Jaapanis Niigata Yuzawa Naebas, 14.-15. märtsil Sloveenias Kranjska Goras ja 22. märtsil Itaalias Cortina d'Ampezzos. Tõsi, Itaaliasse ehk MK-sarja finaaletapile pääseb Laine ainult juhul, kui tuleb 13. märtsil juunioride maailmameistriks.

Laine pidas eile sakslasest treeneri Toni Trenkwalderiga aru ja langetas otsuse, et debüteerib MK-sarjas märtsi keskel Sloveenias. Arvestades, et ta jõudis laupäeva õhtul tagasi Austriasse, läheks Jaapanisse minekuga liiga kiireks. 

„Järgmine eesmärk on jõuda MK-sarjas 30 sekka,“ sõnas Laine. „Kuna mul on stardinumber alguses suhteliselt kõrge, aga teise sõitu pääsevad vaid 30 paremat, siis pean igal võistlusel riskima. Sama jutt, mis olümpial või MMil, et kas tuleb välja kõik või mitte midagi. Kui hakkan rahulikult alla sõitma, ei tule kindlasti teist sõitu. MK-sarjas on vaja hakata samm sammu haaval porist välja ronima.“