KÕIGI AEGADE NOORIM ŠAMPANJA: Kalle Rovanperä pani endast rääkima terve rallimaailma.Foto: Toyota Gazoo Racing
WRC
17. veebruar 2020, 20:12

Soome uue sangari Kalle Rovanperä isa valas finišis õnnepisaraid (3)

„Nüüd oled kindlalt kõvem mees kui su isa!“ teatas 2003. aasta ralli maailmameister Petter Solberg noorele kolleegile Kalle Rovanpärale Rootsi ralli finišis. 19aastane soomlane oli just võitnud punktikatse ja saavutanud MM-etapil kolmanda koha. Meediaalasse jõudes oli Solberg üks tema esimesi õnnitlejaid.

Emotsioonid olid ülevad. Isa Harri Rovanperä, kes võitis Rootsi ralli 2001. aastal, valas pisaraid. Toyota tiimi esindajad hoidsid kätega peast kinni. Midagi sellist polegi kunagi varem MM-sarjas nähtud, sest Rovanperäst sai kõigi aegade noorim poodiumile kerkinud mees.

Seda huvitavam oli jälgida tema reaktsioone. Ei mingeid üleolevaid karjeid, hõiskeid ega pisaraid. Tõsi, väike naeratus tuli ikka suunurka, kuid kõik intervjuud andis ta kaalutletult ja täiskasvanulikult. Nagu tõeline professionaal.

Isa ja poja kontrast paistis kõvasti silma. „Ma ei hakka valetama, võttis silma märjaks. Tundub, et iga kord, kui ta rooli istub, tuleb mingi rekord,“ ütles papa Harri, kelle poja viimane kiiruskatse oli vaimustav. Sebastien Ogier ja Thierry Neuville avaldasid Õhtulehele antud usutluses, et nad ei julgenud kiiretel lõikudel nii palju riske võtta kui Kalle. Tõdeti, et tiitli nimel võideldes poleks see olnud mõistlik.

Toyota boss Tommi Mäkinen kiitis noort roolikeerajat kõikides intervjuudes taevani. „Talle ei sobi aeglased kurvid. Kujutage ette, mis siis saama hakkab, kui ta õpib ka aeglasemates kohtades sõitma. Tavaliselt on need kurvid lihtsamad kui kõige kiiremad rajaosad,“ ütles neljakordne maailmameister.

Tegelikult on kogu Rovenperä debüüthooaja algus WRC autos olnud ideaalne. Ka Monte Carlos viiendaks kihutades tõestas ta oma tasakaalukust ja analüüsivõimet. Montes hinnatakse traditsiooniliselt väga kõrgelt juba seda, kui tood auto ühes tükis finišisse. Eriti noore ja kogenematu sõitjajana.

Rovanperä puhul on tegelikult keeruline rääkida kogenematusest, sest pedaali on ta põhja tallanud alates ajast, kui kõndima õppis. Näiteks Õhtulehe uudiskünnise ületas ta esimest korda juba 2010. aastal. Kuid isegi kõike eelnevat arvesse võttes poleks keegi oodanud, et läbimurre tipptasemel niivõrd kiiresti tuleb.

„Tema talent oli tegelikult kõigile teada. Küsimus oli lihtsalt selles, millal ta piisavalt palju kilomeetreid läbib, et kogemustepagas oleks piisav,“ arutles tuntud mändežer Timo Jouhki rallit.fi veergudel. Ta tõi välja ka huvitava nüansi: nimelt suretas Rovanperä möödunud nädalavahetusel kiiruskatsete ajal kaks korda oma auto välja ja kaotas nõnda hulga sekundeid. Kui seda poleks juhtunud, võinuks ta konkurentsi pakkuda ka valitsevale maailmameistrile Ott Tänakule, kes edestas soomlast lõpuks 7,5 sekundiga. Kogu rallit domineerinud Elfyn Evans jäänuks ka ilma paari veata liiga kaugele.

Kahe etapi järel hoiab ta MM-sarja kokkuvõttes 30 punktiga neljandat kohta. Ogier on seitsme, Evans ja Neuville 12 punkti kaugusel.