Anatoli HovantsevFoto: Mati Hiis
Talisport
18. veebruar 2020, 18:10

Venemaa laskesuusakoondise peatreener Hovantsev: dopinguteema tekitab mu sportlastes stressi (2)

Endine Eesti ja praegune Venemaa laskesuusakoondise peatreener Anatoli Hovantsev tunnistas, et kaasvõistlejate poolt üles võetud dopingujutud on tema hoolealustele halvasti mõjunud.

Venemaa laskesuusataja Aleksandr Loginov võitis Anterselva MMil 10 km sprindi, mille järel Rootsi ja Norra sportlased võtsid teravalt sõna varasemalt EPO tarvitamisega vahele jäänud venelase aadressil. Idanaabrite koondise peatreeneri Anatoli Hovantsevi sõnul on süüdistused Loginovile halvasti mõjunud.

“Iga dopinguteemaline küsimus on suur stressi tekitaja. Seepärast Loginov ei soovi MMi ajal enam meediaga suhelda,” selgitas Hovantsev, kes ise teiste riikide atleetide sõnu südamesse ei võtnud. “Sportlastel on peale sooritust emotsioonid laes ja nad võivad öelda mida iganes. Kui nad on rahunenud ja olukorda analüüsinud, siis selliseid kommentaare enam ei tule.”

Kui Loginovilt viis MM-kuld töörahu, siis Hovantsevile mõjus see vastupidiselt. “Tiitel oli oluline, sest seni polnud meie tulemused väga head,” selgitas 2018. aastast Venemaa koondist juhendav peatreener soomlaste Iltalehtile. “Vast saan ka uuel hooajal tööd jätkata.”

Kolm aastat ka Eesti koondist juhendanud Hovantsev nägi olukorda paratamatusena. “Sama mure on Therese Johaugiga, keda kahtlustatakse tänu headele tulemustele pidevalt keelatud ainete kasutamises,” tõi kogenud treener näite. “Usun puhtasse sporti ja mul on dopingu suhtes nulltolerants.”

“Minu esimene küsimus hoolealustele on, kas oled valmis dopinguvabalt sportima,” kirjeldas lähedalt nii Soome suusatajate 2001. ja Venemaa sportlaste 2014. aasta skandaale näinud mees. “Olen spordi juures olnud 40 aastat ja mul pole kunagi olnud probleeme.”

Aleksandr Loginovi üllatavalt head hoogu MMil selgitas Hovantsev sportlase tervisemuredega, mistõttu ta ei saanudki MK-etappidel tulemusi näidata. “Hooaja alguses oli tal probleem küünarnukiga ja ta ei saanud trennides kolm nädalat käsi kasutada. Täppi läks ka viimane laager Itaalias, kus nägime Loginovi väga head seisundit. Ütlesin juba enne MMi, et temalt võib tegusid oodata,” selgitas Hovantsev, kes kiitis ka määrdetiimi. “Laupäeval olid Loginovil parimad suusad.”