Maailmameistri finiš: Martin Fourcade väljendas sõidu lõpus oma pahameelt, et eksis võistluse kõige viimasel lasul. Ta ei teadnud sel hetkel, et on ikkagi võidumees.Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
19. veebruar 2020, 17:06

Tigedalt finišeerinud Fourcade avas MMil kullaarve, Zahkna tegi karjääri parima tulemuse (1)

Laskesuusatamise MMi kuningliku distantsi, meeste 20 km võitis prantslane Martin Fourcade ajaga 49.43,1.

Kusjuures maailmameister finišeeris tigeda kepilöögi saatel, sest teenis neljanda tiiru viimasel lasul oma ainsa trahviminuti ega teadnud sel hetkel, et see ei väära tema 12. MM-kulda. 

Fourcade'i naha päästis 12 minutit hiljem startinud norralane Johannes Thingnes Bö, kes tegi samuti viimases püstitiirus ühe möödalasu ja mängis sellega oma kullašansi maha. Kogu võistluse peale kaks eksimust teinud Bö kaotas lõpuks prantslasele 57 sekundit ja saab kaela Anterselvas oma teise hõbeda.

Päeva üks suuremaid õnnestujaid on austerlane Dominik Landertinger, kes eksis sarnaselt Fourcade'ile ainult kõige viimasel lasul, ent tegi päeva tugevaima viimase suusaringi, mis tagas talle Jakov Faki ees pronksi. Tõsi, 31aastase Landertingeri medal pole pauk luuavarrest, sest ta on samal distantsil võitnud olümpiapronksi (2018) ja MM-hõbeda (2016). 

Kõik 20 märki lasi 103 mehest pihta ainult üks – ameeriklane Leif Nordgren, kes sai tänu sellele 8. koha. Aga see null tuli hirmsa pingutusega, sest Nordgren tegi enne viimast lasku lausa küki.

Kolmest eestlasest sai parima koha Rene Zahkna, kes sai ühe trahviminutiga (1+0+0+0) 35. koha (+5.30,4). Sama hästi tulistas vaid neli meest, kuid fantastiline tulemus jäi suusarajale, kus Zahkna aeg oli paremuselt 84. (+5.42,4). Siiski tähendab see tema karjääri parimat tulemust MMil, sest senine tipp oli 2017. aasta Hochfilzeni 20 km 45. koht. 

Zahkna ETV2 otse-eetris: "Selge see, et tunded on kahetised. Kokkuvõttes kaalub koht 40 hulgas iga kell üle selle, kui sõit on super, aga lasen kuus trahvi. Laskmine läks väga hästi, aga suusas on kahetised tunded. Organism pani pidurit. Lihase poolest võinuks iga hetk teha hästi kõva tõmbe, aga organid või hingamislihased koguaeg takistasid midagi. Sooritus oli selgelt parem kui füüsiline valmisolek."

Koondise peatreener Indrek Tobreluts ETV2 otse-eetris: "Rene kasutas oma trumbi ära ja tegi ideaalilähedase laskmise, tasuks 35. koht. Kindlasti on ta suusarajal võimeline enamaks, aga täna oli selline päev ja tuleb rahul olla sellega, mis tuli."

20aastane Kristo Siimer tegi MM-debüüdil viis möödalasku (0+1+2+2) ja sai 84. koha (+10.32,6). Suusakiiruselt oli ta 89. mees (+6.37,2). Muide, Siimer polnudki kunagi varem nii pikka distantsi koos püssiga suusatanud. Kalev Ermitsa võistlus läks laskmise nahka, kaheksa trahvi (2+3+1+2) ei lubanud enamat 86. kohast (+10.59,2). Tema suusaaeg oli 58. (+4.03,2). 

Tänased parimad (kliki pildil):

Kiireimad laskjad ja suusatajad (kliki pildil):