Andrew Musgrave.Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
19. veebruar 2020, 17:31

Murdmaasuusatajad marus: MK-etapi korraldajad eelistavad kohalikke sportlasi

Murdmaasuusatamise maailmakarikasarja Rootsi-Norra suusatuur on sportlased ajanud marru. Atleetide sõnul eelistavad korraldajad kohalikke koondiseid ja väiksemad riigid peavad ööbima naeruväärsetes tingimustes.

"Ma olen väga pettunud, kuidas korraldajad väikeseid riike kohtlevad," põrutas Austria suusataja Terese Stadlober Norra rahvusringhäälingule. "Rootsi ja Norra hoolitsevad ainult enda koondiste eest."

Mõned päevad tagasi jagas soomlane Iivo Niskanen pilte kohutavas konditsioonis majutusest, kus 30 inimest majutati haisvasse ja kahe tualetiga ööbimiskohta, sellal kui rootslased ja norralased elasid luksushotellides. 

Sama halvad on ka teiste koondiste kogemused. "Ma tahaks hommikul pikalt magada ja ei taha süüa hommikusööki bussis," jätkas austerlanna Stadlober. "See pole MK-etapile piisav tase. Sellised tingimused sobivad amatööridele, mitte professionaalidele."

Väiksemad koondised nagu Austria, Hiina, Eesti, Suurbritannia ja Prantsusmaa on pandud elama Valadalenisse, kus suusatajad peavad ärkama varahommikul, et jõuda Aresse, kust liigutakse rongiga edasi võistluspaikadesse.

Korraldajad kaitsesid ennast, et tingimused on sisuliselt võrdsed, kuid britt Andrew Musgrave naeris need selgitused välja. "See on loll jutt, sest väikesed koondised on alati suunatud võistluspaigast kaugele, samal ajal tippriigid elavad hotellides, mis on radade kõrval," selgitas Musgrave.

"Ööbimiskohas voodi värises, kui sinna lamasin," jätkas Musgrave. Mehe treeneri Hans Kristian Stadheimi sõnul mõjutab sellistes tingimustes magamine une kvaliteeti ja sellega ka tulemusi.

Endine Norra tippsuusajata Martin Johnsrud Sundby nimetab peale Stadloberi ja Musgrave`i jutu kuulmist korraldust katastroofiks. "Ares on 50 hotelli. Korralik suusatuur vajab tasemel korraldust," sõnas Sundby.

Temaga nõustus FISi murdmaasuusatamisee komiteesse kuuluv Vegard Ulvang. "Midagi on läinud selgelt valesti ja mul pole korraldajate kaitseks midagi öelda," oli Ulvang kriitiline. "Ma ei tea, kuidas olukord selliseks kujunes, aga kindlasti küsime korraldajatel selgitusi. Minule tuleb üllatusena, et sportlaste sõnul on selliseid probleeme ka varasemalt olnud."

Rootsi-Norra suusatuuri korraldaja võttis osa vastutust enda peale. "On tipphooaeg ja meil ei õnnestunud kõigile tube saada. Oleme teadlikud, et osadel koondistel on mõnevõrra parem majutus. Luban, et kui jõuame Trondheimi, siis majutame kõik riigid samasse hotelli. Meie eesmärk on pakkuda kõigile võrdsed tingimused."