Foto: Envato Elements
Sisuturundus
21. veebruar 2020, 20:21

Hambaarstide šokeeriv igapäev: vastuvõtule tulevad peaaegu hambutud noored!

„Meie poole pöördus 22aastane noormees, kellel on hambad täiesti katki. Pooled hambad olid juba eemaldatud ning osadel olid vaid juured all. Kahjuks on olukord selline, et päästa pole kuigi palju – tuleb alustada pikka, kuni kaks aastat kestvat, ravi," räägib hambakliiniku Happy Smile esindaja Dr Sergey Žžonov.

Noormehe hammaste olukord kujunes katastroofiliseks tema hooletuse tõttu. „Ta ei käinud kümmekond aastat hambaarsti juures, suitsetas agaralt ega pesnud korralikult oma hambaid,“ toob Žžonov välja. Tal tuleb hambad ükshaaval taastada ning nende protseduuride peale kulub sama suur summa, mille eest saab juba väga korraliku auto – 25 000-30 000 eurot.

Kurdetakse, et enda jaoks ei olnud aega

Hiljuti pöördus hambakliinikusse ka 50aastane naine. „Ta on viie lapse ema ning kuna lastega oli alati nii palju tegemist, ei jõudnud ta iseenda eest hoolitseda. Tal polnud peaaegu üldse hambaid ning needki, mis on, tuleb eemaldada ja asendada implantaatidega. Naine puhkes seda kõike kuuldes nutma,“ meenutab Žžonov. Nüüdseks on kõnealuse naise lapsed küll täiskasvanud, kuid hea ema toetab neid jätkuvalt rahaliselt. „Ta saab 600 eurot kuus palka ja toetab veel lapsi. Aga see ravi, mis talle tuleb teha, läheb maksma vähemalt 7000 eurot,“ ohkab Žžonov ja lisab: „Miks aitab see naine oma lapsi? Nad on ju täiskasvanud – nemad võiks hoopis ema aidata!“

Asjatundjale meenub kolmaski sarnane lugu: „Meie juurde tuli 45aastane kaheksa lapse ema, kellel polnud samamoodi laste kõrvalt endale aega. Tal polnud ühtegi hammast suus – võib vaid kujutada ette, kui keeruliseks see ta elu teeb. Ühelt poolt on raskusi söömisel, aga teisalt mõelgem tema enesehinnangu peale!“

Kui 22aastase noormehe puhul peab ravi kestma mitu aastat, siis kahe viimase puhul tuleb ette võtta Hambad ööpäevaga tehnoloogia. Portugalist pärit tehnoloogia All on 4 („Hambad ööpäevaga“) annab võimaluse saada fikseeritud protees kõigest ühe ööpäevaga. Proteesi fikseerimiseks piisab seejuures vaid neljast või kuuest (sõltuvalt patsiendist) implantaadist lõualuus. Kaks implantaati paigaldatakse kaldes lõualuu külgedesse – see aga annab võimaluse kasutada olemasolevat luumaterjali, säilitada alalõua närve ning paigaldada protees, vältides operatsiooni lisaluukoe kasvatamise näol.

Raha ei olegi takistus hambaarstile tulekul?

Sergey Žžonov nendib, et tegelikult on nii halva suuolukorraga inimesi šokeerivalt palju. „See on lausa hirmutav – eriti, kui tulevad noored, kellel praktiliselt polegi hambaid,“ sõnab ta. Taolisi probleeme ei tohi mingil juhul ignoreerida. „Kui põletikulised protsessid on tekkinud, siis need hakkavad süvenema ja veelgi enam lõualuud kahjustama. Kui me hambaid ei ravi, ei saa loota, et kõik paraneb iseenesest. Vastupidi, läheb hullemaks,“ teatab ta.

Kogu selle jutu taustal toonitab Žžonov: hambaarsti on vaja regulaarselt külastada. „Endaga peab tegelema, sest sa ise vastutad oma tervise eest. Käi iga poole aasta tagant hambaarsti juures ning pese korralikult hambaid. Juba nii lühikese ajaga võib tekkida väike auk – seda on aga lihtne parandada, pole eriti valus ega kallis,“ räägib ta. Muide, ära ei tasu unustada ka iga-aastast hambaravihüvitist.

Siiski mõtiskleb Happy Smile’i esindaja, et tihti ei saagi hambaarsti juurde tulekul takistuseks raha. „See on hoopis halb esimene kogemus, kui hambaarst tegi haiget. Probleemid tulevad lapsepõlvest ning seetõttu ei käida hambaarsti juures näiteks kümme aastat,“ lausub ta. Nüüdisajal on aga tehnika hambaarstikabinetis hoopis teistsugune ning hiigelsuured puurid on vahetunud märksa peenematega.  

„Leia see 200 eurot aastas, et oma hambaid ravida. Jäta lihtsalt iga kuu üks kleit või pluus ostmata,“ ütleb Žžonov lõpetuseks.

Broneeri aeg hambaarsti juurde SIIN!