Foto: Envato Elements
Sisuturundus
25. veebruar 2020, 09:32

Hambakattu saab eemaldada ise – aga mida teha hambakiviga?

Õige süühügieen on see, mis aitab hoida hambad tervete ja ilusatena. Kuidas vältida hambakattu ja hambakivi ning kuidas hambaid hooldada, selgitab KliinikPlussi hambaarst Evelin Naurits.

Peamine hambakivi tekkimise põhjus on ebapiisav suuhügieen. Kui hambaid ei harjata hästi, moodustub hamba pinnale katt. Kui seda pikema aja jooksul ei puhastata, hakkab hammaste ja igemete vahele ning igemevakku kogunenud katt mineraliseeruma ja moodustub kõvastunud kiht ehk hambakivi. Hambakivi koosneb bakteritest ja mineraalsooladest ning juba olemasolev hambakivi kiht on soodus pind uue katu ja kivikihi tekkimiseks.

Kui hambakattu ja hambakivi ei eemaldata, hakkavad neis olevad bakterid tekitama igemepõletikku ehk gingiviiti. Põletikulise protsessi sümptomiteks on igemete veritsemine, valulikkus, punetus ja turse. Gingiviidi ravimata jätmisel võib igemepõletik edasi areneda ja ajapikku tekib parodontiit. Sellisel juhul on kahjustada saanud ja hävinud hamba tugikoed ning hammast ümbritsev luukude. See omakorda võib viia hammaste liikuvuseni ja nende kaotuseni. Haigus võib varajases staadiumis kulgeda ka ilma kaebuste ja sümptomiteta. Hambakivi võib olla nii igemepealne kui igemealune, mida inimene enda suus ei pruugi näha, arvates, et tal polegi hambakivi. Igemepõletik pole seotud vanusega – seda võib esineda nii nooremas kui vanemas eas.

Foto: Envato Elements

Hambakattu on võimalik eemaldada hambaharjaga, kuid hambakivi saab eemaldada ainult hambaarsti juures spetsiaalsete vahenditega. Hambakattu ja hambakivi tuleb eemaldada kogu suust, nii igeme pealt kui igeme alt (mitte ainult silmaga nähtavast kohast). Kuna hambakatt ja -kivi tekivad ümber hamba, siis puhastatakse see ka kogu hambalt. Hambakivi eemaldatakse ultraheli instrumendiga või mehhaaniliselt- käsiinstrumentidega. Hambapinnad poleeritakse ja silendatakse, et uue katu kihi teke oleks raskendatud. Keerulisematel juhtudel on vajalik ka kirurgiline ravi. Hambakivi eemaldamise järgselt igemepõletik taandub, kuid kadunud luu ei taastu.

Hambakattu ja -kivi aitab vältida suu korrapärane hooldus. Hambaid tuleb pesta kaks korda päevas hambapasta ja hambaharjaga minimaalselt kaks minutit. Hambaharjaga tuleb puhastada keelepoolsed, põsepoolsed ja mälumispinnad. Hambahari tuleb hoida hammaste suhtes 45kraadise nurga all. Hambavahede puhastamiseks tuleb kasutada hambaniiti või hambavaheharjakesi. Hammaste vahele jäävat kattu hari ei eemalda ning selleks ongi eelpool mainitud abivahendid. Keele puhastamiseks tasub kasutada keelekaabitsat.

Foto: Envato Elements

Hambaarsti juures kontrollis ja profülaktilises puhastuses tuleks käia iga kuue kuu tagant!  Igemepõletikku on lihtsam ennetada korrapärase suuhügieeniga, sest tõsisemate probleemide korral võib ravi olla pikaajaline ja kulukas.

Igemete tervis on sama tähtis kui hammaste tervis!

Dr Evelin Naurits

KliinikPlussi Hambaravi hambaarst

Tulika 19C, Flora Ärimaja

Tallinn

tel 5662 7815, 672 0097

kliinikpluss.ee