Gert Kullamäe kommenteeris Eesti-Põhja-Makedoonia kohtumist TV6s ning ta ei salgagi, et poja esitus Skopjes võttis tal silma märjaks.Foto: Martin Ahven
Korvpall
21. veebruar 2020, 14:24

Poja hiilgemäng võttis Gert Kullamäel otse eetris silma märjaks: ma tõesti tean, kui palju on ta selleks ohverdanud (11)

Eesti korvpallikoondis pakkus eile õhtul poolehoidjatele vägeva emotsiooni, kui EM-valiksarja avamängus saadi võõrsil jagu Põhja-Makedooniast. Eriliselt emotsionaalne oli õhtu meie legendaarsele kolmestekahurile Gert Kullamäele, kelle poeg Kristian kerkis 31 punktiga üleplatsimeheks. TV6s kohtumist kommenteerinud Gert Kullamäe ei salga, et mängu lõpus oli tal pisar silmanurgas.

Gert Kullamäe, mida üldiselt mängu kohta öelda võib? Vaata kust otsast tahad, ikka väga vinge esitus meie poiste poolt.

Ega enne mängu ju ei teadnudki, mida oodata ja loota: esimene mäng, noor koosseis ja uus treener, ja ega vastasest ei teadnud ka väga palju.

Aga turniirile igal juhul hea algus, välisvõit ja ma ütleks isegi, et suhteliselt veenev võit. Lõpus läks natule actioniks, aga kokkuvõttes oli suhteliselt kindel võit.

Mida saab esimese mängu põhjal öelda peatreeneri Jukka Toijala käekirja kohta?

Raske on seda praegu iseloomustada, sest nad on nii vähe koos trenni teinud. Küll aga respekt Toijalale selle eest, et ta nii lühikese ajaga suutis poistest meeskonna moodustada.

Kõik olid ühise asja eest väljas. Need, kes olid väljakul, tegid tubli töö ära ja need, kes olid pingil, toetasid täie hingega. Kogu aeg olid rusikad püsti ja meeskonnal oli hea positiivne aura, seda oli hea vaadata.

Usun, et Toijala mänguline käekiri alles hakkab välja joonistuma, seda saab näha siis, kui mehed on kauem tema käe all olnud, on rohkem mängitud ja rohkem treenitud. Selle paari päevaga on ta suutnud aga hea meeskonnavaimu tekitada, seda oli hea vaadata.

Teisel poolajal hakkas meie suur eduseis sulama. Kuidas teile tundus, kas kiskus asi nugade peale või tegelikult oli mäng siiski meie kontrolli all?

Oleks ju arutu loota, et kui poolaja võidame 22ga, siis kogu mängu 44ga, nii need asjad spordis ei käi. Võis arvata, et Makedoonia teeb kolmandal veerandajal kõik selleks, et mängu tagasi tulla. Seda suutsid nad kohati ka näidata: kolmandal veerandajal Nenad Dimitrijevikj, keda me väga kartsime, suutis mingitel hetkedel särada ja tõi elevust Makedoonia mängu küll ja küll.

Aga see hea esimese poolaja edu ja see, et suutsime ära hoida need rasked hetked, kui vahe läks alla kümne või tekkis tunne, et nüüd kisub hapuks, oli meil alati keegi väljakul, kes sopsas õigel ajal kolmese või kahesega, nii et vahe oli meie jaoks jälle meeldivalt turvaline.

Räägime natuke ka teie poja Kristiani panusest, kes viskas üleplatsimehena 31 punkti. Küllap teate teie kõige paremini, kui palju ta on vaeva näinud, et sellisele tasemele jõuda ning võib arvata, et teil oli eile päris uhke tunne. Ütlesite mängu lõpus korra tele-eeris ka, et võtab silma märjaks.

Jah, ma võitlesin seal küll korra pisaraga, aga kuna minu kõrval oli nii mehine mees nagu Kalev Kruus, siis ma ei tohtinud nõrkushetki välja näidata ja pühkisin ruttu ära selle.

Aga jaa, mina tean Kristjanit lähemalt ja tõesti tean, kui palju ta on pingutanud, eriti viimasel paaril aastal, millised on tema suved välja näinud, kui palju ta on vaeva näinud oma mänguelementidega.

Olen kogu aeg sisemuses lootnud, et mingil hetkel see peab väljenduma ka suures mängus ja võib-olla selle pärast mul see pisar tuligi silma. Ma tean, kui palju ta on ohverdanud viimase paari aasta suvel, kuidas ta on töötanud.

Tema personaalne treener Hispaanias on legendaarne Pepe Laso, kes on praeguse Madridi Reali peatreeneri Pablo Laso isa. Ta on teinud viimased kaks suve ja ka sel hooajal Kristianiga fenomenaalset tööd ja need ongi need viljad, mida Kristian praegu maitseb. Ta on õigel teel, õiged inimesed on tema taga. Ma olen tema suurim fänn ja ma siiralt loodan, et tal läheb karjäär õiges suunas. Väga tahaks loota, et ta püsib tervena ja on teel oma unistuste poole.

Aga veekord, see oli üks mäng ja mulle väga meeldis Kristiani enda lause, et see mäng tuleb kiiresti ära unustada ja pühapäeval on juba järgmine tähtis mäng Itaaliaga. Eile sain Kristianiga ka suhelda ja juba ütlesin talle, et pane vaim valmis, itaallased valmistuvad su vastu nüüd ekstra tähelepanelikult.

Aga muidugi, mul on hea meel, ja pisar oli silmanurgas küll. Midagi ei ole teha, olen võib-olla siis keskmisest emotsionaalsem inimene.

Mida mängust Itaaliaga oodata? Neil pole küll kõiki paremaid kohal, aga eile saadi kindel võit Venemaa üle.

Mina loodan eelkõige, et meeskonnavaim oleks sama, mis Makedoonias ja et see eilne mäng andis poistele kõvasti eneseusku. Eriti noorematele, neile peaks sellised õnnestumised andma veel rohkem eneseusku juurde.

Ja et oleks sama kambavaim nagu oli Skopjes ja õudselt loodan, et Saku hall tuleks täis. Kasutan võimalust ja kutsun kõiki üles: tulge palun saali! Rahvuskoondise mänge on kogu aasta jooksul nii vähe ja nüüd, kus me oleme nii hea alguse teinud ja suur korvpalliriik Itaalia tuleb külla - kasutame seda võimalust!

Me oleme ka enne teinud suurtel selja prügiseks, miks mitte nüüd ka teha ja selle hea positiivse fiilingu pealt nüüd täismaja ees anda üks kõva lahing. Poisid ja treenerid ja kõik, kes meeskonna juures praegu on, väärivad publiku toetust. Väga loodaks, et üle pika aja tuleb Saku hall jälle pilgeni täis ja oleme poistele ja treeneritele toeks.