Ole Einar Björndalen.Foto: AP/Scanpix
Talisport
21. veebruar 2020, 18:25

Björndalen ja Fourcade kritiseerisid eestlaste leivaala (4)

Laskesuusalegend, praegu Hiina koondist juhendav Ole Einar Björndalen kritiseeris eile Anteselva MMil toimunud paarissegateate võistlust, sest paljud tipud pidid seda kõrvalt vaatama.

"See on kahetsusväärne, et nii paljud peavad kodus istuma ja televiisorist vaatama, kuidas MMi medaleid jagatakse. Ma pole selle distsipliini fänn," lausus Björndalen Norra rahvusringhäälingule.

Ta nimetas mitteosalejate näidetena prantslaseid Quentin Fillon Maillet'd ja Martin Fourcade'i, norralast Tarjei Böd ning mitmeid sakslasi ja venelasi. "Asi laperdab, kui sportlased nagu Fourcade istuvad kodus. See on parim televisioonile, aga liiga paljud tugevad kaotavad võimaluse võidelda kulla eest," lisas Björndalen. 

MK-sarja liider Fourcade on legendiga samas paadis. "Vaatan paarissegateadet ja mõistsin, et MK-sarja 12 paremast mehest on rajal ainult kaks ja 12 paremast naisest neli. Võistlus võib ju olla põnev, aga midagi on puudu..." säutsus Fourcade Twitteris.

Ta pidas silmas meestest kaasmaalast Emilien Jacquelin'i ja norralast Johannes Thingnes Böd ning naistest itaallannat Dorothea Wiererit, rootslannat Hanna Öbergi, norralannat Marte Olsbu Röiselandi ja sakslannat Franziska Preussi.

Fourcade'i asemel Prantsusmaad esindanud jälitussõidu maailmameister Emilien Jacquelin kinnitas NRK-le, et võistkonna valisid treenerid. Teisisõnu, Fourcade ei loobunud võistlusest vabatahtlikult.

"Minu arust on see hea võistlus, aga võib-olla see peaks olema MMi alguses, sest see on väga kurnav ja intensiivne. Eriti pärast tavadistantsi," arutles Jacquelin.

Koos Röiselandiga kulla võitnud Johannes Thingnes Bö leiab samuti, et väike muutus tuleks kasuks. "Nad (IBU) peaks ehk kaaluma segateate ja paarissegateate panemist samale päevale, siis saaks kahe [samast soost] sportlase asemel kolm tükki võistelda," sõnas Bö.

Kaheksakordne maailmameister, praegune NRK ekspert Liv Grete Skjelbreid ei nõustu Björndaleni (ja Fourcade'i) kriitikaga. "Kui võtame Prantsusmaa tiimi, siis näiteks Martin Fourcade pole lihtsalt piisavalt hea, sest ta ei lase piisavalt kiiresti. Paarissegateates loeb kiire laskmine rohkem kui kiire suusatamine," sõnas Skjelbreid.

Ta lisas: "Fakt, et võistkonna moodustavad üks naine ja üks mees tähendab, et paljudel on võiduvõimalus. Mulle see distsipliin meeldib."

Rahvusvahelise alaliidu IBU spordidirektor Felix Bitterling polnud Björndaleni kriitikast üllatunud, sest norralane väljendas neile oma mõtteid juba hooaja eel. "Ma saan mõnest tema argumendist aru, aga alal on mitu head külge," ütles Bitterling.

"Esiteks see, et nii paljudel eri riikidel on võimalus võita medal. Rahvusvaheline olümpiakomitee nõuab samuti rohkem segasoolisi võistluseid. Lisaks oleme mitmest koondisest kuulnud, et MMi programmi tihedust arvestades on hea, et mõnedel on võimalus puhata."

Paarissegateade oli MMil kavas teist korda.