Ott Tänak ja Martin Järveoja mullusel Rally Estonial.Foto: Reigo Teervalt
WRC
22. veebruar 2020, 06:45

Ralliguru Colin Clark: Eestist kuuleb asju, mis tekitavad muret (23)

Reedene Eesti Päevaleht avalikustas tüli Rally Estonia korraldajate ja Eesti autospordiliidu vahel. Nüüd avaldas samal teemal mõtteid ka tuntud ralliajakirjanik Colin Clark.

„Kuulen Rally Estonia kohta asju, mis tekitavad muret,“ rääkis ta oma traditsioonilises köögilaua taga salvestatud saates. „Hoian pöialt, et probleemidele leitakse lahendus. Olukord paistab keeruline. Urmo Aava ja tema meeskond töötab väga kõvasti ning Rally Estonia on endale viimastel aastatel hea nime teinud.“

Clark käis välja ka stsenaariumi, et Soome ralli võiks tulevikus kolida talvisele Lapimaale ning see vabastaks omakorda suvise koha MM-kalendris just Eestile. Need mõtted hakkasid levima pärast Rootsi etappi, mis pidanuks toimuma lumel ja jääl, aga ilmataat keeras asja kihva. Samas liigub rallimaailmas jutt, et kui kellegi koht MM-sarjas on kindel, siis on see just Jyväskylä ralli.

Õhtuleht suhtles Clarkiga Rally Estonia teemal ka Rootsis. „Mina isiklikult arvan, et Rally Estonia saab MM-sarja etapiks. Olen korraldajatega suhelnud ja neil on nii kindel plaan järgmisteks aastateks. Peamine trump on see, et teie rallil on väga hea ja kindel rahastus, ka riik on asjaga seotud. See, kuidas nad arendavad kiiruskatseid ja pealtvaatajatele info jagamist, on väga kõva sõna. Ralli tulevikku silmas pidades on ülitähtis, et pealtvaatajad oleksid rallialaselt haritud. See muudab kogu võistluse tunduvalt turvaliseks. Üht saab Rally Estonia kohta täiesti kindlasti öelda: nad teevad kõike õigesti! Tähtis on ka fakt, et Ott Tänak on maailmameister.“

Samas on suurte WRC-isade jutust jäänud pigem mulje, et peamiselt vaadatakse Põhja-Ameerika ja Hiina suunas. „Promootor on selgelt välja öelnud, et kaheksa rallit peavad toimuma Euroopas. Potentsiaalsed võistlused Hiinas või Põhja-Ameerikas ei muuda seda. Seega Rally Estonial tuleb jõuda nende kaheksa sekka.

Kõigi Euroopa rallide tulevik pole sugugi kindel, sest promootor nõuab neilt arengut. Samal ajal nähakse, et Eestis tehakse väga head tööd. Just kindel rahastus võib olla teie trump, sest näiteks Saksamaa rallil pole kindlasti asjad ideaalsed. Mõtlen just rahastamise osa. Lisaks Saksamaale on veel paar etappi, kus on probleeme,“ ütles Clark lõpetuseks.