Eesti korvpallikoondise treening.Foto: Tiit Tamme
Korvpall
22. veebruar 2020, 22:26

GALERII | Toijala enne mängu Itaaliaga: me pole endiselt soosikud, kuid meil on võimalus olemas

Eesti korvpallikoondis alustas 2021. aasta EM-valiksarja võidukalt, alistades võõrsil tulemusega 81:72 Põhja-Makedoonia. Homseks mänguks Itaaliaga on tehtud koosseisus ka üks muudatus.

Eesti koondise peatreener Jukka Toijala lisas koondisesse Kaspar Treieri, kelle asemel jääb kohtumisest Itaaliaga kõrvale Rait-Riivo Laane.

"Nagu teada, siis Venel oli pärast Makedooniaga mängu probleeme, nüüd tal paistab kõik korras olevat. Kuid nüüd tuleb kindel olla, juhuks kui meid peaks tabama tagasilöök. Peame valima koosseisu 24 tundi enne mängu. Vene on olnud haige, nüüd on tal parem. Meil peab olema piisavalt pikki mängijaid juhuks kui ta taas end halvasti tunneb." 

"Tegu on taktikalise otsusega ning leiame, et Treier oleks võinud juba Makedoonias kaasas olla. Kuid nüüd on ta siin, meil on 14 mängijat, võime siit ükskõik, keda valida," lausus Toijala.

Samas usub soomlane, et Vene on jõudsalt paranenud ning mänguvalmis.

"Temaga on hästi. Ta harjutas täna kaks korda ja paistab, et energiatase on taas üleval, aga pärast haigust uuesti treenima hakates ei või kunagi teada, kas või millal tagasilöök tabada võib. Kuid tundub, et kõigiga on praegu kõik korras," lisas Toijala. 

Itaalia koondis on peatreeneri sõnul noor ja tahtmist täis.

"Nad on aktiivsed, liikuvad, mängivad kõrge intensiivsusega, eriti rünnakutel. Kui neil lasta rünnakutel pallil liikuda, on see väga ohtlik, sest neil on ohtralt häid viskajaid. Nad on üsnagi noor meeskond, kes tahab treenerile näidata, et kuuluvad esinduskoosseisu. Nad on motiveeritud, neil pole pinget õlul. Nägin nende esituses suurepärast korvpalli," sõnas Toijala. 

Eesti peab Toijala arvates itaallste vastu olema kaitses kohe valmis survestama.

"Peame pidevalt palli kontrollima ja mitte laskma neil kiireid sööte anda. Kui nad rünnakul on, proovime kiirelt neid takistada, sundides mängima üks ühele, mitte üle terve väljaku," lausus Toijala.

Koondise peatreener leiab, et mängijad on end homseks hästi häälestanud.

"Õhtune treening oli üllatavalt hea. Arvan, et võit annab energiat. Kuna hallis saab olema palju fänne, on kõik homse eel väga elevil. See on meile suurepärane võimalus. Arvan, et publiku toetusega on meil šanss olemas," lisas Toijala.

Itaalia koondise peatreener Romeo Sacchetti usub, et Eestit ei saa alahinnata.

"Eesti mängis hästi, kuid tegu on teistsuguse meeskonnaga. Sel tasemel pole kergeid mänge. Näiteks jäi Leedu koondis Belgias 30punktilisse kaotusseisu," lausus Sacchetti.

66aastase itaallase juhendada on noor meeskond, kel seisavad tähtsad mängud ees.

"Meil on noor meeskond, kes peab end tõestama rohkem kui ainult ühes mängus," tõdes Sacchetti.

Järgmistes valikmängude akendes võib näha veelgi nooremat Itaalia koondist.

"Arvan, et peame edasi liikuma ning tulevikuks valmistuma. Meil on mängijaid, kes tulevad NBAst ja Euroliigast. Kahe aasta pärast võib olukord teistsugune olla. Siis peame teistsuguseid mängijaid vaatama, kes on noored ja alustavad Euroopa tasemel mängimist. Proovime valmistuda tulevikuks, kuid samas keskenduda praegusele hetkele," lisas Sacchetti.

Makedoonia vastu 31 punkti visanud Kristian Kullamäe sõnas, et sai küll isa Gerdi käest kiitust hea esituse eest, kuid samuti tuletati talle meelde, et mäng Itaaliaga on veel ees.

"Eriti midagi ta [isa] ei öelnud. Õnnitles ja soovis õnne hea mängu puhul ning ütles, et pean valmis olema ka homseks mänguks," sõnas 20aastane tagamängija.

Suurt numbrit Kullamäe oma 31punktilisest mängust teha ei tahtnud.

"Proovisin mängida nii, nagu alati. Võib-olla läksid lihtsalt visked sisse. Ei tahaks kuidagi erilisemalt seda võtta. Mäng tuli lihtsalt natukene paremini välja, kui mõni muu mäng on tulnud," lausus Kullamäe.

Eesti koondise mängujuht leiab, et Itaalia on tugev ja ühtlane meeskond, kelle vastu peab kaitses valvas olema.

"Võtame [kohtumist Itaaliaga] samamoodi nagu Makedooniaga mängu. Vaatame enda asju ja nende asju, paneme taktikalised asjad paika ja oleme lahinguks valmis."

Arvan, et nad on organiseeritud, ühtlane meeskond. Igalt poolt võib punkte tulla, ma arvan, et neil ei ole kindlat liidrit. Peame olema valmis kõikide vastu hästi kaitses mängima. Arvan, et samamoodi rünnakul, aga natuke teravamalt. Peame proovima, nagu treener ütles, mitte käsipalli mängima, vaid rohkem korvi ründama ja vabu viskekohti leidma," lisas Kullamäe.

Kohtumises Põhja-Makedooniaga end halvasti tundnud Vene tõdes, et nüüdseks on tal parem olla ning avaldas lootust, et homseks võib ta mänguvormis olla.

"Eile oli küllaltki hapu, aga täna on tunduvalt parem. Arvan, et homme on juba päris okei, peaks olema korras," lausus Vene.

29aastane ääremängija sõnul meeldib homsetele vastastele mängida kiirelt ning sooritada palju viskeid.

"Natuke vaatasin Venemaaga mängu ja nende rünnakupoolt. Kiiret ja viskavat mängu mängivad, väga pikalt midagi otsida ei taha. Aga samas mängivad küllaltki võistkondlikult, pall liigub kiiresti ja nad leiavad suhteliselt hästi viskekohti ja neil on täitsja head viskajad. Eks see ole selline lahtine ja kiire korvpall," sõnas Vene.

Itaalia kõrgliigas Vareses leiba teeniv eestlane tõdes, et kindlat tugevust koondise puhul on raske välja tuua, kuid kindlasti tuleb targalt tegutseda.

"Otsest tugevust ei tea, aga peame oma tempot kontrollima. Makedoonia vastu saime sellega okeilt hakkama. Kui oli vaja joosta, saime jooksma ning kui oli vaja rahulikumalt võtta, siis võtsime korraks hoo maha ning tegime mõned asjad kindlamalt ära. Arvan, et homme tuleb sarnaselt kontrollida, võidu või üle jooksma pole vaja neid hakata," lisas Vene.