Foto: Tiit Tamme
Korvpall
23. veebruar 2020, 20:50

BLOGI JA GALERII | Eesti korvpallikoondis võitles, aga kaotas Itaaliale (10)

Eesti korvpallikoondis jätkas pühapäeval 2021. aasta EM-valiksarja koduses Saku suurhallis, kus kohtuti äismaja ees tugeva Itaalia võistkonnaga. Kahjuks pidi vastu võetama 81:87 kaotus. 

Kiiretempoliselt kulgenud mängu alustas Eesti hästi, minnes 12:10 ette, avaveerandi lõpuks oli seis 18:18. Seejärel tegid sinisärgid 7:0 vahespurdi, asudes Veidemani, Kitsingu ja Vene korvide järel 25:18 juhtima.

Eesti suutis hooletult mänginud Itaalia vastu veelgi eduseisu suurendada, Kristian Kullamäe kahe kolmese järel oli seis tervelt 44:30. Poolajapausiks jõudis külalismeeskond siiski lähemale, 20 minuti möödudes olid tablool numbrid 47:41 sinisärkide kasuks. 

Kolmandal veerandajal kulus itaallastel neli minutit, et seis viigistada, seejärel kulges kohtumine tasavägiselt. Otsustavale neljandikule mindi Eesti 61:59 eduseisus. 

Neljandal veerandil viskas Itaalia kuus silma järjest ning Eesti jäi 61:65 kaotusseisu. Seejärel suurendas külalismeeskond edu kümnele silmale ning kuigi sinisärgid suutsid lõpuni võidelda ning vahet vähendada, tuli kokkuvõttes siiski itaallaste paremust tunnistada.

Eesti resultatiivseim oli täna Kristjan Kitsing, kes tabas kaheksast kaugviskest viis ning kogus 22 punkti. Teda toetasid Siim-Sander Vene 21 ja Kristian Kullamäe 17 silmaga. Itaallastele tõi Michele Vitali 22 punkti.

Saapamaa koondise kasuks rääkis parem visketabavus: itaallased viskasid väljakult 53,5% ja kolmesejoone tagant 38,5% täpsusega. Eesti näitajad olid vastavalt 41,8% ja 36,1%. Samas võitsid sinisärgid lauavõitluse 33:30.

Enne mängu:

Soomlase Jukka Toijala esimeses mängus Eesti koondise peatreenerina alistati neljapäeval võõrsil Madekoonia 81:72. Tolles kohtumises tegi hiilgemängu Kristian Kullamäe, kes tõi sinisärkidele 31 punkti (kolmesed 9/5, kahesed 8/7). Ka Itaalia alustas valiksarja võidukalt, alistades kodusaalis kindlalt Venemaa 83:64. Kuigi Itaalia on ühe EMi korraldajamaana juba taganud koha finaalturniirile, lähevad matšid nendega ikkagi arvesse. 

Kuigi Itaalia koondisest puuduvad EM-valikmängude aknas nende kõige nimekamad ja tugevamad mängijad, koosneb Saapamaa võistkond peamiselt koduses, tugevas kõrgliigas Serie A leiba teenivatest (noorematest) mängijatest. Liidrirolli, vähemalt valiksarja esimeses kohtumises, kandsid kodust liigat juhtiva Bologna Virtuse väike äär Giampaolo Ricci, kes viskas Venemaa vastu 19 punkti. Samuti kandis meie idanaabrite vastu olulist rolli Michele Vitali, kes mängib liigatabelis teisel positsioonil paiknevas Sassaris. 

Eesti koondise peatreener Jukka Toijala sõnul on Itaalia motiveeritud, kelle õlul pole mingit pinget. "Nad on aktiivsed, liikuvad, mängivad kõrge intensiivsusega, eriti rünnakutel. Kui neil lasta rünnakutel pallil liikuda, on see väga ohtlik, sest neil on ohtralt häid viskajaid. Nad on üsnagi noor meeskond, kes tahab treenerile näidata, et kuuluvad esinduskoosseisu. Nägin nende esituses suurepärast korvpalli," sõnas Toijala laupäeval. 

Kohtumine algab Saku suurhallis kell 19. Saal oli juba pühapäeva hommikul välja müüdud, ent kõige esimesed saavad kohapeal soetada seisupileti.  

20:52
Hindrek Pärg

Siin kohtumise lõplik statistika! 

20:49

Eestlased teevad aga pallikaotuse - Vene ei saa Kriisa söötu korralikult kätte. Kohtumine on läbi.

Itaalia võidab 87:81. Eesti noortelt mängijatelt siiski tubli esitus! 

(Tiit Tamme)
20:47

Kitsing tabab hullu kolmese, 81:85. Itaallastele tehakse viga, 20.1 sekundit mängida. Vitali tabab aga mõlemad. 

20:47

Nüüd on vist kahjuks läbi! Pärast Kullamäe tabavat vabaviset olid itaallased lähedal kaheksa sekundi eksimusele, aga õnnega pooleks saadakse pall üle keskjoone. Külalised teevad ka hädaviske, mis läheb mööda, ning lauapallist saab mänguelemendi enda kätte Kriisa, kes söödab tasakaalu kaotades palli ettepoole, aga otse vastasele. Itaallased kasutavad uue võimaluse ära ning Akele tabab kahese. 85:78 Itaalia juhib, 34,3 sekundit minna. 

20:44

Või siiski-siiski! Itaallased realiseerivad kaks vabaviset, ent Kriisa söödust realiseerib korvi all Drell. Ta saab ka vaheltlõike ning kuigi tema kolmene läheb mööda, saab ründelaua Kullamäe, kes viskab palli lauapõrkest sisse koos veaga. 

1.19 jäänud, Eesti 77:83 kaotusseisus. Kullamäel vabavise. Itaalia peatreener võttis aja maha. 

Lootust veel on! 

20:42

Ricci jäetakse aga kolmese taga täiesti vabaks ja itaallane ei eksi - kas see oli otsustav vise? Mõned fännid hakkavad juba lahkuma. 

Vene üritab rünnakul omakorda imesoorituse näol väga julmalt palli pealt panna, aga saab kulbi. 

Ricci jäetakse taaskord täiesti vabaks ja ta ei eksi. Küll ta on külma kõhuga mees... Vene tuleb loetud sekunditega üle ja vastab kolmesega, aga tundub, et see on liiga vähe, liiga hilja. 

20:39

Vene tabab kolmese ja Kitsing realiseerib kaks vabaviset. Eesti kaotusseis väheneb viiele, 70:75. 

20:38

Ründelauast tulnud pall mängitakse Kitsingule suurepäraselt kätte, aga ta eksib täiesti vabalt positsioonilt. Itaallastel lastakse aga võtta kaks ründelauapalli ning vastaste liider Vitali sopsab väga valusa kolmese. 3.32 minna, Eesti on 65:75 kaotusseisus. Kas suudetakse august välja tulla? Platsile tuleb ka Kriisa! 

20:36

Eestil on raske - Itaalia juhib 4.45 enne lõppu 72:65. Eestlaste mäng on teisel poolajal selgelt läinud palju individuaalsemaks ning väljamängitud viskekohti praktiliselt ei ole. Proovitakse palju kaugelt, aga enamus on vägisi tehtud visked. Eks vastaste märksa agressiivsem kaitse teisel poolajal on ka oma jälje jätnud. 

20:32

Otsekui sõnade nõidumiseks saavad Vene ja Kullamäe küllaltki head viskekohad, aga panevad mõlemad mööda. Itaalia juhib 68:63, lisaks on neil kasutada pärast Toijala võetud time-out'i kolm vabaviset, sest Kullamäe tegi Vitalile viskel oma neljanda vea. 

Need on selle kohtumise otsustavad momendid! 

20:30

Eestlastel on neljanda veerandi alguses raskusi rünnakul - Itaalia on ikka märgatavalt kaitses juurde pannud ning lihtsaid ja loogilisi lahendusi eestlased ei leia. 

20:28
Niimoodi alustasid itaallased neljandat veerandit (Tiit Tamme)
20:27

Halb algus neljandale veerandile - Itaalia skoorib kuus punkti järjest ja läheb esmakordselt kohtumist juhtima. 61:65 Eesti poolt vaadatuna. 

20:26

Kolmandal veerandil võitlesid meeskonnad initsiatiivi nimel. Kindlasti sai Itaalia mängu see veerand märksa paremini käima, siis Eesti noored suutsid vastaste survele väga hästi vastu panna. Saapamaa võistkond mängis kolmandal veerandil kaitses palju agresiivsemalt, mis tekitasid noortele eestlastele omajagu probleeme, aga suudeti "vastu pidada". Eesti poolt on täna kindlasti üks peamistest märksõnadest VÕITLUS. 

Normaalaja viimased kümme minutid tulevad kindlasti ülimalt pingelised. 

(Tiit Tamme)
20:22

Kolm veerandit mängitud, Eesti juhib 61:59. Viimasel kahe sekundil panid Eesti tulevikutegijad, Drell ja Hermet, vastaste visetele käed peale. 

20:20

Tuleb tõdeda, et 19aastaselt Kriisalt küllaltki hea koondisedebüüt - itaallased teevad taaskord ründevea, mõlemal juhul on Kriisa näidanud head jalgade tööd. 

Saal teeb häält täiest kõrist, tablool viik 59:59. 1.30 kolmanda veerandi lõpuni. 

20:16

Pärast Vene ja Itaalia korvi, on seis taas viigis 57:57. Ühtlasi pääseb täna esmakordselt platsile Martin Dorbek. 

20:14

Kitsing tabab üliollise kolmese, aga Itaalia vastab samaga. Ühtlasi tuleb nii pinevas mängus platsile ka Kriisa. Milline võimalus ennast tõestada, sarnaselt ka teistele noortele! 

20:12

Teist poolaega on mängitud neli minutit ja tablool on viiginumbrid 52:52, Toijala võtab aja maha.

Eestlastelt on esimesed mänguminutid olnud rabedad ning Itaalia on ka kaitses intensiivsust juurde pannud. Õhus on omajagu ärevust ning on tunda, kuidas initsiatiiv hakkab minema Itaaliale. 

20:09

Teist poolaega alustab Kullamäe tabava kolmesega, ent itaallased jõuavad kahe järjestikuse korviga viie punkti kaugusele. Vene toob aga korvi alt kaks punkti ära - 52:45 Eesti juhib!

Loe rohkem