Siim-Sander Vene (palliga)Foto: Tiit Tamme
Korvpall
23. veebruar 2020, 23:35

Kerr Kriisa: see nädal on mu elu vägevamaid

Siim-Sander Vene: võib-olla jääb õigetel hetkedel mõistusest ja kogemustest puudu, aga oleme koondisega õigel teel

Eesti korvpallikoondis kaotas 2021. aasta EM-valiksarja kohtumises kodusasalis Itaaliaga. Eesti koondise mängijad Siim-Sander Vene ja Kristian Kullamäe nentisid, et matši üheks võtmeks oli vastaste agressiivne kaitse, mille vastu jäi kodumeeskond teisel poolajal hätta. Ühtlasi tegi koondise debüüdi ka Kerr Kriisa, kes lootis esimese mängu Eesti särgis lõpetada võiduga. 

19aastane Kerr Kriisa tegi koondisedebüüdi kodupubliku ees ning mängis igati soliidselt. Noor mängujuht näitas 18 mänguminuti jooksul suurt võitlustahet, nagu ka kõik teised noored eestlased, ning juba esimese 15 sekundi järel võitles korvpalliparketil vastasega palli peale. Kriisa saldoks jäi viis korvisöötu, kaks vaheltlõiget, üks lauapall ning kahel korral meelitas ka vastaste mängijatelt ründevea välja. Samuti oli ta platsi matši viimastel minutitel, kui Eestil omas veel õhkõrna võimalust.

"Parem oleks võinud debüüt võiduga lõppeda," sõnas Kerr pärast mängu ajakirjanikele. "See oleks olnud eriti tore. Me ei mänginud kehvasti. Kolm veerandit juhtisime ja dikteerisime kohtumist meie. 

"Kohtumine jäi nii kaitse kui ka rünnaku taha. Meie rünnak jäi seisma, muutus veidi käsipalliks. Seisime kolmese taga ja siis tuli teha hädaviskeid. Kaitses oli meil ka natukene möödarääkimisi ja vastased said lõigete paalt paar lihtsat korvi, mis tõmbas meie enesekindluse ja rütmi laiali," rääkis Kriisa.

Kerr tegi käesoleval hooajal debüüdi ka Euroliigas, kui astus platsile Kaunase Žalgirise särgis. Siiski on tema meelest tähtsam mängida Eesti koondise ees. "Mulle on alati meeldinud mängida rahva ees. Kõigile meeldib, eriti kodus. Eesti rahvas oli meiega lõpuni." 

Millised sõnad andis kohtumisele kaasa aga Kerri isa Valmo? "Otseselt midagi. Ütles, et tuleb lihtsalt enda asja teha, ei tohi Kobe'it hakata panema ega tohi lihtsalt arvata, et peab enda peale mängu võtma. Tuletas meelde, et ma mängiks ikkagi enda mängu." 

Noorele mängumehele annab koondisekutse kõvasti motivatsiooni juurde. "Hakkangi nende tsüklite nimel elama. See on üks vägevamaid nädalaid, mis mu elus on olnud," nentis Kerr, kes tõdes, et loorberitele puhkama ei saa jääda. "Selleks tuleb kõigepealt tööd teha, et saada novembriks koondisse (järgmised valikmängud toimuvad novembris - H.P.), aga täiskasvanute koondis erineb noorte omast." .

Kristian Kullamäe: jäime Itaalia agressiivse kaitse vastu hätta, nad suutsid meid rütmist välja viia 

Kullamäe tõdes pärast kohtumist, et kohtumise märksõnaks sai Itaalia agressiivne kaitse, millega tehti eestlaste elu eriti kolmandal veerandil kohati väga raskeks. 

"Jäime rünnakul hätta, nad suutsid meid rütmist välja viia. Me ei saanud loogilisi lahendusi ega häid viskekohti, võtsime raskeid viskeid. Tänu sellele said nad rünnakul jooksma ja said mängida enda mängu, mida kõige rohkem kartsime. See sai ka saatuslikuks," nentis Kullamäe, kes toonitas, et vastased olid kohtumise lõppfaasis ka enesekindlamad. "Kui oled enesekindel, on hea visata. Nende mängijad mängivad kõrgel tasemel ning nad on harjunud sellises olukorras olema."

Mängujuhi sõnal soovitas koondise peatreener Jukka Toijala kolmandal veerandil Itaalia agressiivse kaitse vastu mängida agressiivselt. "Ta ütles, et me ründaksime ja prooviksime vigu kätte saada. Oleks saanud paremini hakkama, meil jäi paar asja realiseerimata," sõnas ta. 

17 punkti visanud Kullamäe sõnul oli kõigest hoolimata võimalust Itaalia vastu olemas. "Variante oli küll. Kuus punkti oli see vahe, aga täiesti okei mäng. Aga lihtsalt see kolmas veerandaeg langes ära pinge pealt."

"Võrreldes Makedooniaga nad kontrollisid rohkem. Nad on tasemelt ühtlasemad, pingilt tukeb neil rohkem kvaliteeti kui Makedoonial. Eks seepärast said nad ka rütmi paremini hoida," kiitis Kullamäe pühapäevaseid vastaseid. 

Valiksarja esimese kahe mänguga jäi Kullamäe üldjoontest rahule. "Kindlasti oleks tahtnud lõpetada kahe võiduga. Makedoonia on loogiliselt võttes meie suurim konkurent, ma ei taha midagi loomulikult ära sõnada, aga saime vähemalt nende vastu väga vajaliku võidu. Siit on hea edasi minna. Novembris saame juba uuesti mängida." 

Siim-Sander Vene: võib-olla jääb õigetel hetkedel mõistusest ja kogemusest puutu, aga oleme koondisega õigel teel

Kapteni rollis olnud Siim-Sander Vene ütles pressikonverentsil, et avapoolaeg läks enamvähem plaanipäraselt. "Mängisime agressiivselt nagu tahtsime, meil oli palju energiat.Poolaja lõpus said kaks ründelauda ja said natukene parema tunde. Kolmandal läksime vähe sõlme," sõnas Vene kohtumise võtmeks kujunenud kolmanda perioodi kohta. 

32 minutit rassinud ja 21 punkti toonud Vene arvates tuli vahepeal liialt ebaloogilisi viskeid ning kohati jäi eestlaste mängupilt ümmarguseks. "Nad said vahe tagasi ja surusid meid korvist eemale. Ise tegime mõned kehvad otsused, unustasime mõned asjad ära ja vastased said neljanda alguses vahe sisse. Andsime Itaaliale parema tunde ja nad karistasid meid raskeste visetega. Ega me õieti tagasi ei saanudki." 

Koondise ühe kogenuma mängijana nentis Vene, et võistkonna seis pole üldse paha. "Võiks olla ka palju hullem. Võib-olla õigetel hetkedel jääb mõistusest ja kogemustest puudu, aga üldine pilt on ju täitsa tipp-topp. Vaatame statistikat ja mängupilti, siis käime küllaltki palju lauas, energiat on kõvasti ja käib kõva võitlus. Oleme õigel teel."